Сектите-алтернативна религия или изкривяване на мисленето

2
Добави коментар
Stella_Bashewa
Stella_Bashewa

sekti.jpg (19.42 KiB) Прегледано 614 пъти

Сектата представлява малка религиозна група от хора, която се е отделила от по-голяма и вече установена религия. Сектите имат много общо с религията, от която са се отделили, но същевременно имат разлики в доктрините, които изповядват. Сектите са нови не традиционни религиозни организации и движения. В тях се проповядва и се живее според специфичен религиозен или философски мироглед. Сектите (култовете) предявяват нелепи претенции, че единствено те могат да отговарят на най-фундаменталните човешки въпроси ( за смисъла на живота и смъртта, за мястото на човека във всемира и т.н) Пренебрегвайки ценностите на науката и на традиционната религия, сектите претендират, че са открили път към мистичното просветление и съвършенството, към духовна себереализация на личността и към някакво висше, екзотерично ( “ секретно“, достъпно само за посветени) знание. Сектите предлагат живот в един свят на безусловна “ братска“ любов, разбиране и съчувствие. За да бъдат привлечени, новите членове биват обсипвани с внимание, толерантност и „искрена“ любов. Чрез социологически проучвания е установено, че най-податливи към атаки на сектите са децата и юношите ( до около 20-годишна възраст).

deca.jpg (11.05 KiB) Прегледано 614 пъти

За приобщаването на новите членове се използват различни средства: “ промиване на мозъци“ ( контролиране и трансформиране на мисленето); депрограмиране ( т.е. незаконно отвличане); подсъзнателно внушение; изнудване чрез използване на поверителна информация – ( новият член е длъжен да напише списък със своите предишни грехове; манипулиране чрез внушена вина, греховност и страх. Друго средство за контрол над членовете на сектата е хипнотичният транс, медитацията или употребата на наркотици.

Сектантският водач:

sekti 2.jpg (11.79 KiB) Прегледано 614 пъти

В някой случаи сектите са основани от разбунтувала се група вярващи, които са напуснали по-голяма религиозна общност. Но по-често новите религиозни движения се формират от самозвани и непредсказуем водач, който твърди, че е получил божествено послание и, че притежава уникални знания и сила. Приобщените членове вярват в дарбата ( харизмата) на авторитарния лидер и изпълняват заповедите му безприкословно. Харизматичният водач властва над свободата, съдбата и мислите на своите последователи. Те са отговорни единствено пред него и само той има „свещеното“ право да определя как и къде да живеят, какво да работят, за кого да се женят, какво да правят с имуществото си и в какви сексуални взаимоотношения да влизат. Неподчинението се наказва с проклятие, вечни мъки и безпощадност от страна на съответното божество ( чийто специален пратеник е самият водач).

Популярни секти у нас:

Една от най-известните и най-агресивни секти, която неизменно прави опити да утвърди своите позиции в духовния живот в страната е Свидетелите на Йехова.“Свидетелите на Йехова“ в България е регистрирано през 1938 година.

Сектата на Муун – последователите на Муун твърдят, че се опират на Библията, и дори се наричат християни, но това няма нищо общо с действителността. Самият Муун открито заявява, че ползва Библията единствено за камуфлаж: „Докато не завършим мисията си в християнската църква, ние трябва да цитираме Библията и да я използваме, за да обясняваме. След като получим наследството на християните, ще бъдем свободни да поучаваме без Библията“. Най-силната секта в съвременния западен свят, що се отнася до членска маса и организация, също намира последователи в България. Това е „Църквата на светиите на Исус Христос от последните дни“, или по-известна като Мормоните. В България е официално регистрирана като вероизповедание. Те са изключително мисионерски ориентирани и не пестят усилия и разходи за набиране на нови членове . В последните години в България се забелязва засилване на позициите на Ню Ейдж движенията, особено на тези с езически характер.Ню Ейдж движения от новоезически тип – Църква на Последния Завет/Виссарион и Анастасия. И двете наблягат върху екологията и реализацията на зелени проекти на територията на България.