Как да украсим дома си по празниците

1
Добави коментар
blogger
blogger

Чудите ли се всяка година какво правят хората по света на светлия празник? С наближаването на Коледа приготовленията стават още по-трескави и забързани. Във всяка част на земното кълбо се празнува по различен начин. Питате ли се как обаче и каква украса правят?

Италия- празненствата тук започват от днес. Осем дни преди Коледа. Подаръците се раздават обаче на шести януари, когато се предполага, че грозната, но добра магьосница Бефана идва с метлата да раздава. Добрите деца получават това, което искат, а лошите захарен въглен.

Испания – на Пиринейте празника се нарича още и Навидад. След семейната вечеря на 24 срещу 25 (Бъдни вечер) всички испанци излизат на улиците, за да гледат традиционния им танц наречен хота. На този празник се подчитат кравите, защото вярват, че Исус е бил топлен от дъха на крава в обора.

Швеция – тук почитата козела и се сметя, че имено той трябва да раздава подаръците на църковната литургия. На 25-ти сутринта, още преди да е изгряло слънцето, най-малкото момиче в семейството се облича с бяла рокля и червен колан, на главата си слага венец от свещи. На бъдни вечер, човек от семейството се маскира, като Коледен гном и излзиа от мазето, за да раздава подаръците.

Германия – тук празника започва още от 5-ти декември. Вечерта децата оставят обувките пред вратата. На сутринта добрите ги получават пълни с лакомства, а лошите със съчки. На светлия празник децата се обличат в бяло и обикалят хорските къщи.

Гърция – почитат свети Николай, повелителят на морета и океани. Той изглежда, като побелял старец с мокри дрехи и брада от пяна на бурно море.