Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Фитбол за проблемни зони

39
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

   Все повече фитнес маниаци започнаха да включват упражнения с топка в програмата си .Особенно за корем,седалище и крака.Защо ли? Защото наистина са уникални и работят страхотно .Първоначално изглежда малко несериозно и всички го свързваме с програми за жени.Когато пробваш обаче ,ще останеш изненадан,аз включвам по -едно упражнение на мускулна група във всяка фитнес  тренировка.
 
Какво представлява Фитбол:
 
Фитбол е:  направление във фитнеса, което представлява едновременно аеробна и силова тренировка, извършвана с помощта на специална гимнастическа топка тоест гимнастика, която се изпълнява с фитнес топка, наричана още швейцарска топка. Името й идва от думите fitness и ball – топка. Фитболът стяга и тонизира мускулатурата, укрепва костите и ставите. Фитбол е :комплекс от упражнения, изпълнен с подходящ музикален съпровод, предизвиква положително психо- емоционално въздействие,като поддържа добрата  психо-физическа форма.
 
Фитнес топката се предлага в различни размери, за максимално удобство на спортуващия. Качествената топка е залог за добра тренировка. Нейният диаметър зависи от ръста на трениращия.Да се определи правилния размер на топката е много просто – в седнало положение краката трябва да образуват ъгъл от 90о.Нейната нестабилност по време на упражнения кара повече мускулни групи да участват в изпълнението. Фитнес топката балансира мускулната сила, като форсира по-слабите части от тялото да работят по-активно, за да могат да издържат на темпото на по-силните. 
 
 

Фитболът стяга проблемните зони – корем, талия, бедра и седалище.

Включва упражнения от аеробиката, тае-бо, пилатес, стречинг.

 Движението на топката има още един позитивен ефект, а именно: поддържа стойката изправена. Няма как да се задържите върху топката, ако не сте стегнати и с изпънати рамене.

Освен това фитболът предпазва колената от травми и „изхабяване“. 

Фитболът е :най-ефективен при изпълнението на коремни преси. Тъй като краката са вдигнати върху топката, а и не са в достатъчно стабилна позиция, това „освобождава“ коремните мускули да работят възможно най-активно. 

Фитболът,може да се практикува както в домашни условия ,така и в групови аеробни занимания в спортни зали.
 
 
За кого е полезен Фитбола:
 

За спортуващи-  намира широко приложение в аеробната гимнастика, фитнеса, подготовка на спортисти и други

При бременни и родилки-Системното участие във фитбол гимнастика въздейства върху функционалното състояние на бъдещите майки, като подобрява кръвообръщението в цялото тяло, облекчава дишането, постига по- добра еластичност на тазовото дъно, тренира равновесието, нарушено от изместване на центъра на тежестта, засилва коремната и тазова мускулатура. Определени позиции действат релаксиращо и намаляват болките в гърба, предизвикани от статичните промени в гръбначния стълб, спомагат за намялаване на отоците в долните крайници по време на бременността. Върху релаксацията на цялото тяло въздействат и меките пружиниращи движения на топката. Нежните вибрации на топката оказват обезболяващ ефект, стимулират перисталтиката на червата, функциите на жлъчния мехур и черния дроб, стомаха и др. органи. Колебанията, предизвикани от топката, се предават по гръбначния стълб, от там по възходящите нервни пътища до главния мозък. Фитбол гимнастиката е подходяща и в послеродовия период, чрез специалните упражнения с топка от подбрани изходни позиции, се възстановява отслабената коремна и гръбна мускулатура, еластичността на тазовото дъно и връзките на матката, както и възвръщането й в нормална позиция. Жената се предпазва от спадане на вътрешните органи чрез изграждането на здрав мускулен корсет

При хора с проблеми на  на опорно-двигателния апарат
 

За профилактика на проблеми свързани с гръбначния стълб
 
 
Здравословни ползи от Фитбола:
 

Коригира ортопедични и неврологични проблеми
 

Увеличава се силата и издръжливостта, подобряват се координацията, равновесието и стойката
 

Повишаване на дейността на дихателната система, максималната кислородна консумация и аеробна издръжливост
 

Подобрява се подвижността на гръбначния стълб и еластичността на мускулите и ставните връзки, което води до отстраняване или намаляване на ставните болки.
 

Използвайки различни фитбол упражнения можете да стегнете и изваете мускулатурата на седалището , бедрата и корема.
 

Упражненията с фитбол са изключително ефективни ,ако искате да постигнете равновесие и високо ниво на координация, сила, издържливост и гъвкавост. 
 

Фитбол може да се използва и за по-ефективен стречинг.Многодобър  за разтягане на цялата мускулатура
 

Снемане на напрежението и стреса
 

Подобрява координацията на движенията и нормализира кръвното налягане
 

Оказва обезболяващо действие и влияе благотворно върху работата на храносмилателната система, бъбреците и черния дроб.