Детска коледна работилничка

35
Добави коментар
temi
temi

Детската еуфория по Коледа е огромна, а желанието им да участват в приготовленията за празника – нестихващо. А какъв по-хубав начин да се докоснат до магията на Коледа от една детска коледна работилничка?

Какво ще кажете тази година коледната украса да бъде ръчно изработена, а не китайско производство? И по-точно – ръчно изработена от вашите работливи коледни джуджета.

Ръкоделието не само забавлява децата, но и развива въображението и сръчността им, усъвършенства естетическия им усет за цветове и форми, упражнява концентрацията, логическото им мислене и фината моторика. Децата се научават да работят с игла и конец, лепило, ножица, да връзват възли, да бродират, плетат, да правят колажи, да апликират, да работят с пластилин и т.н. В зависимост от възрастта на детето, може да измислите различни занимания, с които то може да са справи и са интересни за него. Приготвили сме ви няколко идеи как да се забавлявате заедно с децата си, правейки коледна украса.

Елха от списание – лесно и ефектно

Хванете горното дясно ъгълче на корицата и го допрете до лявата страна на списанието, прегъвайки листа по диагонал. След това хванете образувалото се при прегъването горня дясно ъгълче на листа и прегънете отново по диагонал. Хванете най-долния ъгъл на така образувалия се четириъгълник и го прегънете нагоре/навътре към списанието. Сгънете по същия начин всяка една страница от списанието. Резултатът е интересна и шарена елха, която може да украсите както намерите за добре – например може да я налепите с хартиени звезди и да сложите една най-отгоре.

Материалите и вариантите за изработка са много. Единият от тях е със стиропорени топки, залепени една за друга, малко копчета, карфици, малки клонки за ръце – с всичко това може без проблем да се справи вашето сръчно джудже. От вас се иска само малко помощ за плетените шапка и шал на веселия Снежко. Другият начин е да си направите шапка от картонен конус и шал от парче плат. Вторият вариант е да замесите тесто от брашно, сол и вода, а оттам нататък е ред на детското въображение. Това тесто може да използвате за направата и много други различни фигурки, които да превърнете в коледна украса.

Основата на елхата е картонен конус, върху който детето ви може да развихри въображението си, лепейки какво ли не – прежда, платове, дантели, листенца от цветна хартия. След което е време за украсяване на елхата с панделки, копчета, топчета от прежда, памук, изрязани фигурки от хартия и т.н.

Венец от естествени материали

За основа на венеца може да използвате клонки от елха, омотани пръчки, намачкани вестници и омотани с конец, съединени една за друга шишарки, дебел картон, облечен в плат. Украсата на венеца най-лесно ще залепите със силикон. Може да използвате изсушени резени лимон и портокал, сухи листа и цветя, шишарки, макарони, изсушени плодове от шипка, черупки от орехи и фъстъци, пръчици канела, горски мъх, кора от дърво, лешници и всичко онова, което ви се намира у вас и може да свърши работа. Може да си направите и венец от кълба прежда. Вземете различни размери кълбета от прежда в желани от вас цветове и ги съединете едно за друго посредством дебела игра и нишка от прежда (като гердан). Украсете така получилия се венец с панделки, шишарки и каквото имате под ръка.

Не са нужни почти никакви шивашки умения, така че дори и вашето дете може само да се справи, стига да умее да тропосва. Изрежете от по-дебел плат две сърца, звездички или някакви други фигурки. Тропосайте по краищата и напълнете с малко памук или вата. Украсете с панделки, копчета, брокат и прочие.

Използвайте стиропорени топчета, стари детски топки, тенис топки и т.н. Декорацията им може да направите чрез декупаж, използвайки коледни салфетки или по-тънки и ефектни хартии, а защо не и парчета плат. Ако имате пънч/перфоратор във формата на цвете например, изрежете от цветни хартии много цветенца и забодете всяко за стиропореното топче чрез карфици. Може да намажете топчето с лепило и да го овъргаляте в мъниста или брокат. Друг интересен начин да си направите коледна топка е като изрежете няколко ленти с еднаква дължина и ширина от по-плътна хартия. Прикрепете единия край на всички ленти чрез габърче и огънете края му, така че да не се измушва. Направете същото и с другия край на лентите. Сложете панделка отгоре.   И още:

Коледни играчки от стари крушки
Елха от пластилин
Коледни картички
Сладки като коледни играчки
Коледни играчки, изрязани от хартия
И, разбира се, красиво опаковани коледни подаръци

19.12.2011/Ели Йорданова