Кулинарни рецепти

11
Добави коментар
VAsk0
VAsk0

Тайната на този екзотичен десерт е в портокаловият ликьор.

Необходими продукти:

6 бр. големи портокали

225 г. захар

250 мл. вода

6 бр. карамфил

4 с.л. портокалов ликьор

Начин на приготвяне:

1. Корите на два портокала се нарязват на тънки ивици.

2. Корите се слагат във вода и се поставят на слаб огън за около 5 минути. Прецеждат се през сито, водата се запазва.

3. С остър нож се снима кората от всички портокали до месестата част. След това всеки портокал се нарязва напречно на четири резена. Резените се събират с клечка за зъби. Портокаллите се нареждат във форма за сладкиш.

4. Захарта, водата и карамфила се поставят в тенджера да врат, докато захарта се разтопи напълно. После без бъркане се оставя да ври силно, докато се получи златисто кафяв сироп. Снема се от печката и към него внимателно се налива водата от корите на портокалите.

5. Още веднъж полученият сироп се слага на печката, докато се смеси добре. Снема се от печката и към него се добавя ликьора. Върху портокалите се излива горещият сироп.

6. Корите се разпределят равномерно върху портокалите, съда се покрива с фолио и се оставя да изстине. След това се оставят в хладилника за 3 часа.

Съвет: Най-добре е десерта да престои в хладилника 24 часа, като от време на време портокалите се обливат със сиропа, за да се получи пълно мариноване. Преди сервиране внимателно се отстраняват клечките за зъби.