Кой е най-добрият браузър?

31
Добави коментар
anubiss
anubiss

Интернет броячите показват не само колко са посетителите на един сайт, ами и какви видове браузъри използват – “Интернет експлорър”, “Мозила Файърфокс”, “Гугъл Хром”, “Опера”, “Сафари”. Това е ориентир кои са най-предпочитаните браузъри, но също така показва и какви са читателите на един сайт – техническите им възможности, дали използват нови или стари версии на софтуера, хардуера, вид компютри. Ето как се делят например читателите на e-vestnik.bg според браузърите си:

43,70% – “Файърфокс” (Mozilla Firefox)

42,63% – Интернет експлорър (Internet Explorer, IE) – от тях 2/3 са с новите версии IE7,IE8 и E9, а 1/3 са IE6, по-старите версии са под 1%

6,62% – Гугъл Хром” (Google Chrome)

5,38% – Опера (Opera)

1,23% – “Сафари” (Safari)

0,44% – други браузъри, сред които “Мозила”, “Опера мини” (за мобилни телефони), “Сиймънки” (браузър, разработен от “Мозила”), “Кънкуер” (браузър за “Линукс”) и т. н.

За някои други сайтове картината изглежда съвсем различна – на първо място е “Интернет експлорър”, като преобладава старата версия IE6. Използването на браузъри като “Мозила Файърфокс”, “Опера”, “Гугъл хром” и “Сафари” за сметка на “Интернет експлорър” означава модерност и по-висока техническа грамотност. Оказва се, че голям процент от читателите на e-vestnik са технически и компютърно доста модерни, което означава и по-високо образователно равнище, а това е изпитание – читателите са по-критични и забелязват всяка грешка и недомислие.

От друга страна голям процент читатели с “Интернет експлорър 6” може да означава, че те четат по време на работа в държавни институции и учреждения, където има по-стари компютри. Броячът на в. “Стандарт” например показва, че доста голям процент – 22% от читателите му го разлистват с почти неизползвания в България браузър “Нетскейп” (Netscape). Това може да се дължи и на грешка в брояча им, качен на сайта, който е български. Данните за e-vestnik.bg са от “Гугъл аналитикс” и можем да им се доверим.

Но кой браузър е най-добър, най-модерен или най-сигурен? Ето някои бележки за основните видове, които даваме тук след консултация с компютърни специалисти, уебдизайнери и потребители, които са сравнявали всичките.

“Мозила Файърфокс” или само “Файърфокс” (съкр. FF)

Тeкст под илюстрацията: “Много добре направен, но почти неизползваем, заради всичките тия тъпи допълнения” Илюстрация: Колежански хумор, Дъ некст уеб

“Мозила Файърфокс” (Mozilla Firefox или само Firefox) вече конкурира “Интернет Експлорър” по брой потребители дори в България. Създаден е на платформата на браузъра “Мозила” – допреди 2 години имаше и такъв, но вече се развива само “Мозила Файърфокс”.

Някои твърдят, че е най-добрият браузър, но това не може да се каже еднозначно. Все пак се смята за най-сигурният – от гледна точка на запазване на пароли за регистрация в сайтове, електронни пощи, социални мрежи. Системата му за запазване на пароли е добра, трудно се разбива. Затова спокойно може да се използва за съхраняване на паролите.

Друго предимство на “Файърфокс” е богатият набор от допълнения и разширения, които го правят удобен за използване и от специалисти, и от обикновени потребители. За повечето уебдизайнери е най-добрият браузър. Предлага много добър набор от инструменти за тестване на интернет-страници. За обикновения потребител има голям набор от варианти за подмяна на външния вид на браузъра – влиза се в менюто в “инструменти”, после в “добавки” и там има бутон “теми”, откъдето може да се избира.

Недостатък – тежък браузър, след по-продължителна работа заема много оперативна памет. При първоначално зареждане тръгва бавно, особено ако се отварят повече табове в един прозорец. Ако се инсталират повече приложения и се активират, работата се затормозва още повече. Все пак категорично е за предпочитане пред “Интернет експлорър”, защото по-добре визуализира интернет страниците (колкото и да е относително това) и е по-сигурен. Безплатен е и може да бъде теглен от всеки, съществува на повечето езици, поддържа хинди, китайски, арабски, разбира се, и български. Достъпен за основните операционни системи – “Уиндоус”, Мак ОС” и “Линукс”.

“Интернет експлорър” (съкр. ИЕ, IE, MSIE)

Тeкст под илюстрацията: “Не струва, но става за майтап от време на време” Илюстрация: Колежански хумор, Дъ некст уеб

Версиите 7 и 8 са най-добрите (IE7 и IE8). Въобще не трябва да се използва версия по-надолу от “Интернет експлорър” 7. “Интернет експлорър” 6 (IE6) не се поддържа вече и от “Майкрософт”. Той не визуализира добре страниците, дори показва илюстрациите по-лошо, в сравнение с “Файърфокс”, примерно. Всеки може да сравни като отвори една и съща страница с двата браузъра. Поддръжката на IE6 е спряна официално, а броячите на някои сайтове показват, че с този браузър са почти половината читатели – например 46% от читателите на вестник “Сега”. А 12% от тях са дори с по-старата версия IE5. Това издава, че този вестник се чете от много хора от институциите, където на служебните компютри има по-стари версии “Уиндоус ХР”, които вървяха с IE6, а системните администратори на подобни институции не позволяват да се ъпгрейдва браузърът с новите версии. Това не прави читателите по-изостанали, но издава подробности за аудиторията.

“Интернет експлорър” е най-несигурният браузър от гледна точка на възможност за заразяване с троянски коне, не е достатъчно сигурна системата му за запазване на паролите в уебстраниците, макар че в последните версии 7 и 8 защитата да е подобрена. Уебдизайнерите не го харесват, дори го мразят, тъй като не спазва общоприетите уебстандарти (само последните версии се съобразяват донякъде). Това принуждава създателите на интернет страници да разработват отделно интерфейс за ИЕ, освен за другите браузъри. Когато уебдизайнерите създават една страница и се съобразят с “Файърфокс”, тя работи и с “Гугъл Хром”, и със “Сафари”, и с “Опера”, но не работи с ИЕ. За него трябва да се направи отделна версия.

Предимство е, че ИЕ го получаваш заедно с операционната система “Уиндоус”. Или можеш да си направиш ъпгрейд, ако имаш лицензиран “Уиндоус”. Но и изтеглянето на друг браузър не е голям проблем, така че това предимство е хипотетично. Често “Интернет експлорър” забива и се бъгва, но това се случва и с “Файърфокс”, не може да се каже, че в това отношение единият или другият създават по-големи проблеми.

“Гугъл хром” (Google Chrome)

Текст под илюстрацията: “Много бърз, ей за това става дума” Илюстрация: Колежански хумор, Дъ некст уеб

Изключително бърз при стартиране браузър, много лек, засега има само няколко приложения. Създаден, за да бъде браузър и да се сърфира в Интернет, а не за други цели, повече или по-малко професионални. За разлика от ИЕ или “Файърфокс” се зарежда много по-бързо, по-стабилен, не забива като тях. Недостатък – не визуализира добре всички страници, в сравнение с “Интернет Експлорър” и “Файърфокс”, тоест не винаги успява да покаже страницата така, както у създадена от дизайнерите – някои полета, картинки и др. са разместени. Това се случва често и със старите версии на “Интернет експлорър” (IE6, IE5 и надолу), които вече не се поддържат и уебдизайнерите не се съобразяват с тях. Но за “Гугъл Хром” това са по-скоро изключения, подобренията по него се правят се правят бързо и той се актуализира.

“Гугъл” лансира този браузър, за да стане основна част от разработваната от него нова операционна система. Тя ще е изцяло уеб базирана няма да има има значение от кой компютър се използва и ще отпадне нуждата да си инсталираш операционна система като “Уиндоус”. Но е рано да се каже дали бъдещата ОС на “Гугъл” ще измести изцяло “Уиндоус” и другите операционни системи. Браузърът “Гугъл Хром” е важен елемент от цялата тази стратегия.

“Опера” (съкр. O)

Текст под илюстрацията: “Някои наистина го обичат, но всички смятат, че изглежда адски тъпо” Илюстрация: Колежански хумор, Дъ некст уеб

Това е най-бързият браузър. Стартира бързо и още по-бързо визуализира страницата. За визуализация на страницата изпреварва значително най-разпространените браузъри “Файърфокс” и “Интернет експлорър”. Потребителят, който иска да сравнява бързината на различните браузъри, трябва да експериментира внимателно. Забавянето често може да се дължи на несигурна интернет връзка, на проблеми с операционната система на компютъра, на това дали е много претоварен в момента, дали дискът му е пълен и др.

Също така трябва да се прави разлика между бързина на стартиране на самия браузър и бързина на визуализация. Във всяко отношение “Опера” е най-бърз. Само “Гугъл Хром” може да се сравнява с него по скорост на визуализация на страницата. Има много добра версия “Опера мини” за мобилен телефон, палм, айфон. Много потребители обаче смятат, че външният вид на браузъра е грозен.

“Сафари” (Safari)

Текст под илюстрацията: “Макар и много добър, качествата му са силно преувеличени от хората, които го използват” Илюстрация: Колежански хумор, Дъ некст уеб

Това е браузър на операционната система на “Епъл Макинтош” – Мак ОС. По принцип потребителите на компютри “Мак” са по-малко, но те се смятат за най-добрите, по-скъпи са и повече се използват за професионална работа. Отскоро има версия на “Сафари” и за PC (Пи Си). Този браузър притежава всички достойнства на Мак ОС – стабилност, бързина, красота и удобство за работа. Нито един от изредените по-горе браузъри не може да се похвали с всички тези неща накуп. Последната версия на “Сафари” за “Уиндоус” го прави бърз като “Опера” и фунционален като “Файърфокс”, макар че няма толкова много приложения.

Рядко потребителите на “Епъл Макинтош” си инсталират друг браузър на компютъра, както правят потребителите на Пи Си с “Уиндоус”, които си инсталират различни видове браузъри, включително “Сафари”.

Изборът на браузър понякога е като избора на марка компютър, не опира само до функционалност, но и до стил, естетични предпочитания или принадлежност към някаква маниашка група.

Източник:e-vestnik.bg

Подобни новини :