Свински пържоли на фурна

22
Добави коментар
dexterboi
dexterboi

По това време на годината хората приемат за даденост приготвянето на свинско под всякакви форми, което е нормално, като се има предвид, че по тези земи с векове прасето се коли някъде между Коледа и Нова Година, или в обратен ред (все пак почти доскоро Рождество се падаше на 7ми януари, а прабаба така и не успя да се примири със смяната на календара). Аз, със свито сърце и душа си признавам, че ужасно обичам месото от това животно под всякаква форма, включително пача и кървавица и не чакам специално да дойде края на декември, въпреки че знам, знам – не бива да се прекалява! И все пак, след като изчетох един огромен куп хартии за статия в последното Меню установих, че изчистеното от тлъстини свинско не превишава като калории и холестерол телешкото и даже противно на всички легенди и митове, то е доста сухо месо.

След проведения рисърч (обстойно обследване) на проблема със свинското и винското с олекнала душа се заех да приготвям нови дози пържоли, като последните са по семейна рецепта на Крис, които аз, като виден ценител, веднага одобрих и направо прегърнах със страшна сила.

А за тях ни е необходимо:

около килограм вратни свински пържоли
чесън
захар
оцет
вино/бира
зехтин
пипер смесен или чер
сол

Натриваме хубаво пържолите от двете страни със сол и пипер. Аз лично никога не ги начуквам, защото според мен по този начин остават по-сочни, но това е въпрос на лично предпочитание.

След като сме приключили предния процес, слагаме пържолите в дълбока тава, която си има похлупак (или в някоя по-плитка тенджера) и ги наръсваме с 2-3 лъжици захар. Около тях се нареждат няколко намачкани заедно с обелките скилидки чесън, след което се заливат с една кафеена чашка оцет (може и балсамиков) и една чаена чаша вино или бира, каквото е отворено в момента и ни крепи по време на готвенето. Капва се и малко зехтин и се захлупва.

В нагрята на около 150 градуса фурна пъхаме тенджерата/тавата и печем около час и половина, докато се задушат приятно и поемат от миризмите на чесъна и алкохола. След това махаме капака и печем, докато се зачервят от горната страна. Обръщаме и оставяме в печката, докато отвсякъде пържолките са придобили приятен карамелен загар.

Сервираме бързо, не за друго, а защото докато се пекат със сигурност сме озверели от ароматите, с разни подходящи за сезона неща като картофи, зелева салата, туршия и обилно количество червено вино.

Like this:

Like Зареждане…

Related