61. Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

0
Добави коментар
fantageroiche
fantageroiche

 

 

Заглавие:  Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Година: 2011

Държава: САЩ

Режисьор: Guy Ritchie

Участват: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomie Rapace, Jared Harris, Stephen Fry

Филмът в IMDB

 

 

Точно (само!) 2 години отне на Гай Ричи направата на продължението за култовия детектив от улица Бейкър.

На първо място, съвсем спонтанно и не на място в началото на ревюто, искам да споделя колко страхотна работа е свършил Ханс Цимер със музиката към филма. Макар все още да не го правя абсолютно редовно, ми стана нещо като ритуал да си пускам саундтрака към филма, докато пиша за него и определено удоволствието в момента е в пъти по-голямо.

Както започнах, Гай Ричи не може да изпусне една златна гъска, каквато е екранизацията на приключенията за Шерлок Холмс, а в случая и феновете на първия филм няма защо да негодуват. Макар и само с едно гледане, мисля, че мога да кажа – A Game of Shadows не отстъпва като качество на първата част (според мен). Робърт Дауни и Джъд Лоу отново са перфектни в ролите си на Холмс и Уотсън, а химията помежду им е не много често срещана между двама актьори напоследък.  Нуми Рапас беше една от изненадите във филма (като участие). Актрисата от The Girl with the Dragon Tattoo (не версията на Финчър, а оригиналът от 2009) ми допадна изключително много, страшно чаровна, а ролята й на циганка беше близо до перфектна..поне до едно време. За съжаление с наближаването на края на филма героинята й започна да се губи в сценария, което не беше особено приятно, имайки се предвид симпатиите ми към нея. И като цяло женското присъствие се губеше  във филма. Лично аз щях да бъда къде, къде по-доволен при едно по-голямо участие на Рейчъл Макадамс и Кели Райли, които както лесно се вижда и в двата филма, се вписват страхотно в обстановката. А като говорим за актьорския състав не мога да не споделя и объркването си от участието на Джаред Харис в ролята на професор Мориарти, което обаче си е изцяло моя вина (поради неосведоменост). Не мога да отрека , че той се справи повече от добре с ролята и е достоен съперник на Робърт Дауни във филма. Най-приятната част от каста беше появата на Стивън Фрай, за която също не знаех. Който знае кой е последният, би трябвало да е наясно колко забавен е той и как внася единствено свежест във филма (останах в недоумение от голата му сцена във филма, но предполагам всеки би се забавлявал от присъствието му).

Задълбочавайки нещата спрямо първата част, Гай Ричи разчита още повече на slow-motion ефектите в A Game of Shadows, което може да се стори прекалено на някои, но за мен беше окей, тъй като трейлърът ме подготви и бях със сравнително положителна нагласа. Далеч не ме дразнят колкото използването на 3D технологии във всеки втори филм (благодаря се, че нямаше такива в този!).

Сценарият не е най-голямата сила на филма. Макар и интересна, историята е бедна на непредвидими моменти, да не кажа, че те изобщо липсват. Съвсем очаквано, финалът предоставя очеизбодната възможност за продължение, което естествено ще се посрещне с отворени обятия от феновете на поредицата (около 2014 г. според мен).

Съчетавайки страхотен екшън с предвидим, но все пак забавен хумор, Sherlock Holmes: A Game of Shadows е един перфектен избор за кино по празниците (имайки се предвид множеството бози, които дават в момента…!).

Лична оценка: 7.5/10

Оценка в IMDB: 7.9/10

 

If we can stop him, we shall prevent the collapse of Western civilization… No pressure.
Like this:

Like Зареждане…

Related