Какво похапват на Коледа по света?

14
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Дестинация: Австралия; Австрия; Бразилия; Великобритания; Германия; Дания; Ирландия; Македония; Мексико; Нова Зеландия; Полша; САЩ; Сърбия; Украйна; Финландия; Швеция;

Ако сте решили да празнувате Коледа извън България, вероятно ще се наложи да се съобразите с традициите и кулинарните обичаи на избраната държава.И за да не останат очакванията ви за трапезата неоправдани,вижте какво похапват на Коледа по света.

 
Колкото са различни в културно отношение нациите по света, толкова са различни обичаите и традициите които спазват. Дори и когато става дума за общохристиянски празник като Коледа. Ако ние в България сме свикнали на Бъдни вечер да похапваме постни ястия, а месните да поднасяме на следващия ден – Коледа, то в редица държави, особено в  онези с католическо вероизповедание, на трапезата вечерта преди Рождество Христово присъстват предимно вторите – пуйка, риба, свинско.

При това при по-голямата част от християните, с много по-голяма важност в почитането на празничните ритуали е самият ден на Коледа, когато се състои и традиционният семеен коледен обяд.

 

Ето какво похапват другите народи в този светъл ден:

 

В някои страни от Централна и Източна Европа като Русия, Украйна, Полша и Литва, вечерята на Бъдни вечер, преди отварянето на подаръците, се нарича „Светото ядене“. Върху бяла покривка (символизираща пелените на новородения Иисус) се сервират 12 (колкото е броят на Апостолите) традиционни постни ястия. В средата на трапезата се поставя голяма бяла свещ (символ на „светлината в света“, както определял себе си и учениците си Христос), а до нея кръгла пита, символ на живота.

В Украйна, а след падането на комунистическия режим и в Русия, централно място на празничната трапеза заема сладкият зърнен пудинг „кутя“. Освен него се сервират борш, вареники (тестени хапки, подобни на пелмени), традиционен коледен компот – „узвар“ и ястия с риба и зеле.

В Сърбия и Македония на Бъдни вечер също се приготвя пищна празнична трапеза с разнообразни постни ястия. Замесва се традиционната кръгла погача без мая, която се сервира задължително със сол, печена риба или рибена чорба, варен боб, сарми от кисело зеле, юфка със смлени орехи, мед и разбира се, червено вино.

На Бъдни вечер италианците и сицилианците почитат традиционната католическа Трапеза на седемте риби. Приготвят се седем различни блюда с морска храна (а в някои италиано – американски семейства – 9, 11 или 13 различни блюда). Менюто освен това включва и разнообразни рецепти с макаронени изделия, печени или пържени банички със зеле, печива и сладкиши, домашно приготвено вино и разбира се – традиционния козунак с грозде и мандарини – „панетоне“.

В Германия и Австрия имат сходни кулинарни вкусове за празниците. Основните ястия за Коледа са печена гъска, печен шаран, малко прасенце или патица, печени картофи, различни вариации на зеле, сладкиши. В някои региони празненствата започват от Бъдни вечер, но тогава се сервира по-проста трапеза от традиционни наденички обвити в бекон, колбаси, макаронена или картофена салата, къщички от курабийки, меденки, марципан и бонбони. Задължително се приготвя традиционният сладкиш със стафиди и плодове – коледен щолен. В Австрия похапват и класическата Сахер торта или шоколадов мус, в комбинация с греяно вино.

В Швеция и Финландия също имат сходни обичаи за Коледа. Поднася се пищна трапеза, състояща се от огромна традиционна коледна шунка, която се яде с горчица или хляб, риба, гювеч с картофи и моркови, мляко с ориз и греяно вино. Вечерята се сервира рано, към 18 часа, след което се раздават подаръците.

 

В Дания трапезата на Бъдни вечер включва свинско печено с коричка, гъска или патица, картофи (карамелизирани и печени), червено зеле и много сосове. За десерт се сервира традиционният ориз с бадеми или пък оризов пудинг, гарнирани с черешов или ягодов сироп, и с късметче – цял бадем. Правят се палачинки, поръсени с пудра захар, пекат се кестени Пие се глог (греяно вино с подправки) и традиционна коледна бира с високо съдържание на алкохол.

В Англия и Ирландия коледната трапеза обикновено се сервира следобед на 25 декември, но приготовленията започват още на Бъдни вечер с варенето на шунка и задушаване на зеленчуци. Приготвят се огромна пълнена патица, гъска, или пуйка (може и шунка или свинско печено) с гарнитура от печени картофи, боровинков сос и зеленчуци на пара. Междувременно цялото семейство е взело участие в приготвянето на традиционния коледен пудинг със сливи, бренди и сметана.

 

В САЩ (както и в Австралия и Нова Зеландия) празнуват Коледа по сходен начин с Англия, просто защото обичаите са заимствани от тези на Обединеното кралство. Тук обаче освен пуйка или шунка, се сервира говеждо или свинско (всички с плънка) в комбинация с печени зеленчуци, брюкселско зеле, картофено пюре. За десерт се предлага тиквен пай, традиционен пудинг със сливи, сладки и бисквити, ябълков пай и подобни печива. Традицията повелява в центъра на масата да стои основното блюдо – пълненото месо.

В Бразилия трапезата на Коледа е пищна и разнообразна. Сервира се на Бъдни вечер, 24 декември и включва огромни количества храна (поне в семействата, които могат да си го позволят) – пресни зеленчуци, сочни или сушени плодове и бразилски орехи, пикантен пъстър ориз и плата с шунка, картофена салата. Основното блюдо е печена пуйка, но може да присъстват и печено пиле, печено свинско и риба. За десерт също има голямо разнообразие – лимонови тарталети, лешников пай, шоколадова торта и италиански козунак. На трапезата в по-бедните домакинства задължително има пиле, ориз и боб, а за десерт – традиционни бонбони „Бригадейро” от кондензирано мляко и шоколад.

В Мексико трапезата за Коледа варира според региона. Навсякъде обаче има екзотични плодове и салати, някакъв вид яхния с месо, качамак със сос от чили. Много семейства пекат пуйка, в централно Мексико се приготвя риба треска със специфичен сос, а в северно – подобие на лозови сарми със сос, сметана или сирене. За десерт се поднася вид пудинг с тортила, поръсена с канела и захар, стафиди и ядки.

И така, можем да изброяваме държави и асортимент от коледни трапези до безкрай. Но може би е по-добре вие да споделите с нас своя опит:празнували ли сте Коледа според някои чуждестранни обичаи? Кое ястие ви е харесало най-много? Или сте твърди привърженици на българските традиции в честването на Бъдни вечер и Коледа?

Весели празници!

 

23. 12. 2011 / Цвети Тошева