Висока кръвна захар състарява

24
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 04. Dec, 2011 от екип на Здраве и Красота в Дерматология, Диабет, Красота, Напитки, Храни

Висока кръвна захар състарява организма, твърдят експерти.

Високата кръвна захар ускорява състаряването на лицето, установиха холандски учени, и така доказаха, че нездравословният начин на живот прави хората да изглеждат по-стари.

Хората с по-висока от средното кръвна захар изглеждат по-стари от тези с ниски нива на захар, откриха експертите. Вече е известно, че високата захар, която може да се увеличи заради нездравословна диета или липса на упражнения, вреди на здравето, припомня агенция БГНЕС, но за първи път учените я свързват с външния вид.

Всеки един милимол на литър, допълнително увеличен на кръвната захар, състарява лицето с пет месеца. При здрави хора кръвната захара е обикновено между 5 и 6 милимола на литър.

Учените изследвали кръвната захар на 602 души, а група от 60 независими оценители изучавали две снимки на лицето им, за да определят предполагаемата им възраст.

Здравите хора с ниско ниво на кръвна захар изглеждали с една година по-млади от хората с висока кръвна захар и с година и половина по-млади от диабетиците, показва изследването, публикувано в изданието Age.

“Колкото е по-високо нивото на глюкозата, толкова по-стари изглеждат хората. Ето още едно доказателство, че трябва да водим здравословен начин на живот, защото това ще се отрази на външния ни вид и на здравето ни“, заяви Дейвид Гън, който ръководил изследването на Unilever.

Снимка: sxc.hu

Етикети: възраст, дерматология, диабет, захар, здраве, кожа, красота, лице, състаряване