Какви са обичаите на Ивановден (7 януари)

4
Добави коментар
ioio55
ioio55

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: Празници и тържества
     Добавил: НонаКакви са обичаите на Ивановден (7 януари)Ивановден се празнува на 7 януари и е посветен на свети пророк, предтеча Йоан Кръстител.
На този ден е третата кадена вечер. Мисията на Йоан според християнската религия е кръщаването на Иисус Христос в реката Йордан. Затова празникът е веднага след Богоявление.Според Евангелието Йоан се ражда на 24 юни, т. е. шест месеца преди Христа. Под знака на Христовото раждане (24 декември) слънцето започва да расте, а под знака на Йоановото (7 януари)— да намалява.
Християнският народ отбелязва много шумно празника на свети Йоан. Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството. На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Девера и кума на булка, която се е омъжила преди по-малко от година, я водят да я къпят в реката, а тя ги дарява с чорапи и пешкир. Всички хора газят в реката за здраве. На Ивановден на обед младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят кравай, млин, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена трапеза.
Някога в България, в северозападната и част, млади мъже в групи, наричани „поливачи“, разнасяли с украсен с цветя котел, прясна изворна вода, поливали на стопаните, а те от своя страна им пускали в котела пари и пиели от водата за здраве.
На Ивановден обикновено всяко семейство приготвяло пача като сварявали свински уши, крака, месо от бузите на свинската глава, нарязвали месото, изсипвали го в тава, на дъното на която имало твърдо сварени яйца на половинки, резени морков и зелени домати от сурова туршия, скилидки чесън, черен пипер на зърна и го заливали с бульона. След това го оставяли няколко часа да замръзне.
Освен това се готви супа от пиле с ориз или фиде, прави се баница или някакъв тестен сладкиш.
На Ивановден посрещат кръстените с името Иван, Иванка, Ивелин, Йонка, Йонко и др.

 Видяна: 5218 |  
 Коментари:0

Няма коментари. Не пропускай възможността да дадеш мнението си или да допълниш съвета.