Ариман Блог » Blog Archive » БДС за машинопис

4
Добави коментар
pontifex
pontifex

Към тази статия е приложен същият текст, който четете тук, само че оформен като стандартна машинописна страница по БДС – български държавен стандарт за машинопис. На този стандарт се издават всички наши разработки, по него се прави оценка на обема на всяка разработка поръчана при нас. Този стандарт е важен защото често поръчките са в нестандартни шрифтове, размери или отстояния, тогава се налага преоценка на обема на поръчката, чрез този стандарт. Макар обемът да е с най-малка тежест при определянето на цената на една поръчка, той все пак е фактор.

Стандартният шрифт който използваме и в www.Ariman.info е Times New Roman, размер 14, без удебеляване или подчертаване, без италик. В техническите университети се използва Times New Roman, размер 12, това е наложил се там стандарт. На много места основният шрифт е Ariel, най-често размер 10 или 12.

Според БДС стандартната машинописна страница се отпечатва на хартия с формат А4 (210х297 мм), с полета горе, долу и ляво – 2 см, и дясно – 3,5 см. Съдържа 1800 знака – 30 реда х 60 знака на ред, като в бройката са включени и интервалите. В епохата, когато текстовете се оформяха с пишещи машини, това означаваше стриктно да се спазват 30 реда и 60 знака на ред. Всичко 1800 знака. Под знак се разбират всички всички букви, цифри, препинателни знаци и интервали. Коментираният стандарт за машинопис е от 80-те години на ХХ-ти век.

Стандартната машинописна страница се използва особенно често при преводи от и на чужди езици от преводаческите агенции, като универсална мярка за извършената работа. Същото важи и за бюрата за набор и печат, при предпечатната подготовка на списания, книги и свързаните с тях хонорари и т.н.. В бизнеса с разработвене на дипломни и курсови работи тази практика се наложи бавно и все още не се използва от всички участници на пазара.

Важен е въпросът с таблиците графиките и картинките, снимките, диаграмите, рисунките и т.н. изображения в текста,  относно тях, съществува едно логично съждение, че те ако са плод на труд се заплащат по отделна система, ако не са или труда е минимален – намиране в интернет, сканиране и т.н., то тогава те не се заплащат.

BDS_mashinopis – това е приложения образец, съдържа индентичен със статията текст и може да се ползва за ориентир, форматът е pdf.

Написано
на вторник, януари 10th, 2012 at 20:22 публикувана в Статии.
Вие можете да следите отговорите през RSS 2.0 емисия.
Можете да оставите коментар.