КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ Ужасяващ нов наркотик съблазнява поколение

4
Добави коментар
Stella_Bashewa
Stella_Bashewa

Още инфо от сайта vesti.bg:

Защо руските наркомани приличат на крокодили

„Крокът“ – евтина, леснодостъпна и смъртоносна дрога, която в Русия наричат „наркотика на бедните“, добива популярност и в Европа

„Крокът“ – евтина, леснодостъпна и смъртоносна дрога, която в Русия наричат „наркотика на бедните“, добива все по-голяма популярност и в Европа.

В Германия според „Дойче веле“, например, поне четирима наркозависими пациенти са с типичните за употребата му симптоми.

Наркотикът буквално „изяжда“ консуматора си отвътре, а кожата му става сиво-зелена и се покрива с люспи и рани. Именно оттам идва името „крокодил“, с което той е познат в Русия.

Основната химическа субстанция в него е опиатът дезоморфин, дериват на морфина, получен при опит да се намери негов заместител.

Веществото има качества на аналгетик и седатив, но е между осем и десет пъти по-мощен от морфина и предизвиква силна зависимост.

Дезоморфинът предизвика общественото внимание през 2010 г. именно там във връзка с нарастването на незаконното му производство – по всяка вероятност поради сравнително лесната му синтеза от кодеина.

Дрогата се приготвя от кодеин и няколко други съставки (рецептата се разпространява свободно в руското интернет пространство) подобно на метамфетамините, но по този начин е изключително непречистена и заразена с различни токсични и корозивни материали.

Крокът се използва от руските наркомани като евтина алтернатива на хероина – още повече, че кодеинът на таблетки е достъпен и без лекарска рецепта от аптеките.

Създадената в домашни условия тъмнокафява течност има катастрофално въздействие върху човешкото тяло (в „Гугъл“ има ужасяващи изображения, получени при търсени на „дезоморфин“) и е много по-опасна от „оригинала“, като се инжектира директно.

Освен това наркотичното опиянение трае около два часа и крокът трябва да се поставя много по-често. „Руският специалитет“ води по-бързо до пристрастяване и започналият веднъж с него трудно се отказва

При употребата му кожата се оцветява в сиво-зелено и се покрива с люспи. По цялото тяло се появяват рани и образувания, подобни на краста.

Един след друг биват засегнати различни органи и части от тялото, а в крайния стадий месото буквално се отделя от костите.

Много често употребата на „крок“ води до ампутации, а консумирането му на практика винаги завършва със смърт – до няколко години. Тя настъпва под формата на чернодробна недостатъчност или вътрешен кръвоизлив.

За злоупотребата с крок бе съобщено за пръв път от Източен Сибир през 2002 г., но оттогава той се е разпространил в цяла Русия и в близките републики. Този месец имаше и съобщения за няколко наркомана от Германия, като медиите твърдят, че те са починали.

Според официалната статистика днес в Русия има около 100 хил. наркозависими. Неофициалните данни обаче са за над 1 млн. Само през първото тримесечие на 2011 г. в страната са били конфискувани 65 млн. дози дезоморфин.