„Образцов вход” – спретнат и без миризма на кисело зеле

2
Добави коментар
ivsilvestry
ivsilvestry

Отличието ще се дава на заслужили входове и ще бъдат наградени с познатата табелка
 
В Бургас припомнят забравеното след края на социализма звание „Образцов вход”. Идеята е на Асоциацията на домоуправителите, създадена в града. Титлата ще се дава на заслужили входове, които след отметване на определени критерии, ще бъдат наградени с познатата табелка. Основният критерий ще е енергийната ефективност и санирането на входове, което е предпоставка и за по-ниски сметки. Критерий ще бъдат и добре поддържаните общи части, които трябва да са чисти и уютни за обитателите.

 
Нуждата от асоциацията идва след неразбирането, които някой домоуправители изпитват, при тълкуването на Закона за етажната собственост, зави на пресконференция вчера Ивайло Бабов от организацията. Не са малко домоуправителите, на които им е трудно при набирането на информация за възможните начини за кандидатстване с проекти за саниране. А в момента има проекти с които може да се спечели безвъзмездна помощ и един вход да лъсне като нов – саниран и с добри енергийни показатели. Именно такива са целите на организацията – да помага на домоуправителите със съвети, за да бъдат квалифицирани и да са в помощ на своите съкооператори. Цел на асоциацията е и да бъде посредник между различните фирми, извършващи ремонти и услуги. Това от една страна ще е гаранция за качество, а от друга ще има възможност за договаряне на изгодни условия. За краткото си съществуване – от юли насам, в асоциацията членуват 20 домоуправители. Това е първата по рода си организация в града. В края на януари, с помощта на община Бургас, те ще проведат първия семинар по програма за енергийна ефективност REECL, на който ще се посочат възможностите за финансиране санирането, чрез отпускане на нисколихвен кредит.
Най-честите битки в междусъседските войни са за нежеланието на съседите да си плащат входните такси, течове, за които никой нехае, щом не му прокапе таванът, както и хигиената на общите части. Има и екзотични оплаквания, като вмирисано, миналогодишно кисело зеле, което допълва аромата на мухъл в мазетата. Други спорят за тупането и изтърсването на килими през балконите, капещите климатици. Тези на пръв поглед малки проблеми, могат да се решат лесно – с изготвянето на правилник за вътрешния ред, който трябва да спазват комшиите. Имало е и случай, който е решен, благодарение на бърза реакция и на правен съвет. След теч, за малко да изгори цялото ел. табло на вход. Това е станало поради нежелание на съкооператор да даде достъп до апартамента си, за отстраняване на аварията. Но според Закона за етажната собственост, щом проблемът касае всички в кооперацията, то съседът е длъжен да осигури достъп до дома си. Но това не всеки го знае.
Асоциацията ще предлага и професионални домоуправители. Ще се дават безплатни юридически и административни консултации на заинтересованите.
Помогнали са за решаването на проблем в бургаския комплекс „Лазур”, за изграждането на рампа за инвалидни и детски колички в жилищен блок.
На интернет сайта си организацията е въвела нова услуга „Онлайн домоуправител”. С едно кликване на мишката съкооператорите могат да следят всяка информация за входа, в който живеят.
Иван СОТИРОВ