Керамичните керемиди – традиция за вашия покрив

1
Добави коментар
keremidi
keremidi

Керамичните керемиди – традиция за вашия покрив

Керамичните керемиди се произвеждат от глина, чийто състав е уникален – с високо съдържание на желязо, без примеси на варовици, висока пластичност и чистота от вредни примеси. Тя се смила на частици от 0.6 до 1.0 мм, което гарантира ниска водопоглъщаемост и висока мразоустойчивост на керемидите. Гарационният срок на артикулите е 35 години. Те отговарят на европейските стандарти по якост, симетричност, водопоглъщаемост, студоустойчивост. Керамичната керемида е много старо изделие изработено от естествен материал – глина, датиращо още от древността. Изключително трайни  все още се откриват китайски керамични керемиди, датиращи отпреди 2000 г.,  днес глинените керемиди се произвеждат във високотехнологични фабрики. Керамичната керемида притежава няколко силни качества: Трайност: устойчиви към студ и лошо време, огнеупорни; Устойчивост към стареене: цветът омеква и узрява естествено с годините. Устойчиви към действието на вредните вещества в замърсения въздух и киселинните дъждове; Минимално абсорбиране на вода, което предпазва от разрушаване при замръзване.

 1. Гръцки Керемиди:

Делят се на гледжосани и негледжосани. Гледжосаните гръцки керемиди са покрити с гланцово покритие.  Според профила на вълната са два вида – висока и ниска вълна. Керемидите с висока вълна са Ромейски тип, а тези с ниска – Холандски тип. И от двата вида има голямоформатни керемиди – по 10 бр./кв.м. и керемиди с по-малък размер – 13 бр./кв.м. Капаците за всички керемиди са 2,2 бр/л.м. Подходящи са за хора които обичат лъскавите покриви, за довари и с декоративна цел. Не се продават аксесоари към тях-странични леви и десни керемиди, вентилиращи и т.н.

 2. Тондах  керемидиди:

Тондах е Австрийска фирма, която има заводи в много държави – Македония, Сърбия, Унгария и др. Най-продаваните модели керемиди Тондах са македонските Винеам и Македо. Разходната норма им е 13 бр./кв.м., капаците са по 3 бр./л.м. Към тях има начални капаци, тройници, странични керемиди, отдушници и вентилиращи керемиди. Предлагаме ги както в естественият им  глинено-червен  цвят, така и  като повърхностно оцветени керемиди в кафяв и червен цвят, и са едни от най продаваните. Друг плюс е че са на скари, които клиента не заплаща и не връща, и разполагаме винаги с количества на склад.

 Македонски Тондах керемиди :

Пресована керемида с двустранни дълбоки хоризонтални и странични фалцове. Така се постига сигурно и здраво напасване. ТОНДАХ Винеам керемида с приплъзване има широка и равна горна покривна структура с покривно удебеляване. Това прави керемидата изключително компактна.Покривното решение е конструирано така, че тази керемида може да се приплъзва вертикално до 6 см. Разходната норма е 13 бр/кв.м.

Пресована керемида с двустранни дълбоки хоризонтални и странични фалцове. Така се постига сигурно и здраво напасване. ТОНДАХ Македо – керемида с приплъзване има две вертикални вдлъбнатини в средната част, което и придава живописна покривна структура.Покривното решение е конструирано така, че тази керемида може да се приплъзва вертикално до 6 см.Разходната норма е 13 бр/кв.м.

Сръбски керемиди Тондах:
Кермида Медитеран плюс:

Керемида с висока вълна, която прилича на Кастел – пак модел на Тондах, но произвеждан в Сърбия. Тези две керемиди могат да се полагат при по-малък наклон на покрива – 15° без опасност от връщане на вода при дъжд.

 

Този модел керемида представлява пресована керемида с двойни, дълбоки фалцове, което спомага за по-добро покриване. Констант плюс е с два вертикални улея в средата, което придава живописна структура на покривната повърхност. Разходната норма е 12-15.5 бр./кв.м.

Керемида Ефект плюс:

Двойните, дълбоки фалцове на пресованата керемида Ефект плюс спомагат за по-добро покриване, гарантират сигурност на покрива при неблагоприятни климатични условия.

Разстоянието между летвите се определя в зависимост от наклона на покрива, а поставянето им в граници 32-36 см. дава възможност при обновяване на покрива да се ползват керемиди други размери.

Унгарски керемиди Тондах

– Голямоформатни керемиди

Идеална комбинация от хармония и практичност. Динамичното конструктивно изпълнение прави покрива уникален.Разходната норма е 9 бр/кв.м.

 

 

Този модел керемида голям формат представлява пресована керемида с двойни, дълбоки фалцове, което спомага за по-добро покриване. Танго+ е с два вертикални улея в средата, което придава живописна структура на покритата повърхност.Разходната норма е 9 бр/кв.м.

Елегантният профил на Румба придава на покривния ландшафт ярък темперамент. Разходната норма е 9 бр/кв.м.

Придава хомогенност и компактност на покривната повърхност. Чрез приплъзването конструктивното изпълнение на този модел дава възможност за използване на съществуващите разстояния на покривните летви.Разходната норма е 9 бр/кв.м.

 

– Нормален формат керемиди

Пресованите керемиди в голям формат са с характерно профилиране, което придава на покрива характерен за южните страни облик. Специално за модерните еднофамилни къщи тези керемиди придават особен уют.Разходната норма е 13 бр/кв.м.

 

Иновативната керемида с приплъзване Виенски валс се употребява за покриви над 15° наклон. Зобленият фалц на керемидата придава на покрива облик, типичен за южните страни.Разходната норма е 13 бр/кв.м.

 

Керемида Танго:

Този модел представлява пресована керемида с двойни, дълбоки фалцове, което спомага за по-добро покриване. Танго е с два вертикални улея в средата, което придава живописна структура на покритата повърхност.

 

Керемида Бибер:

Моделът Бибер е традиционната австрийска керемида – заоблена нефалцувана, екструдирана.

 

 

Хърватски керемиди

Тя спада към традиционната за Балканите форма керемиди, които от векове са използвани и за покривите по крайбрежието на Хърватска. Червените покриви с Ядранка са запазена марка на Адриатическото крайбрежие. Неотдавна с този модел керемиди бе покрита цялата стара част на Дубровник.Разходната норма е 26-29 бр./кв.м. в зависимост от наклона.

 

 

3. Сръбски керемиди

 Модели Сръбски Керемиди:

– Керемида Кикинда класик

Размери: 405х245 мм.

Покривна дължина и широчина: 335-300х205 мм.

Тегло: 2,6 кг.

Разстояние между летвите: 335 мм.

За един кв.м. от покрива са необходими 14,6 керемиди.

В зависимост от условията на климата, наклона на покрива трябва да е не по-малък от 22о . Керемидите се полагат отдясно наляво, започвайки от стряхата към билото.

– Керемида Кикинда Висока вълна

Размери: 410х255 мм.

Покривна дължина и широчина: 345х210 мм.

Тегло: 2,9 кг.

Разстояние между летвите: 345 мм.

За един кв.м. от покрива са необходими 13,8 керемиди.

В зависимост от условията на климата, наклона на покрива трябва да е не по-малък от 22о . Керемидите се полагат отдясно наляво, започвайки от стряхата към билото.

– Керемида Кикинда двоен фалц

Размери: 400х245 мм.

Покривна дължина и широчина: 340х205 мм.

Тегло: 2,5 кг.

Разстояние между летвите: 340 мм.

За един кв.м. от покрива са необходими 14,4 керемиди.

В зависимост от условията на климата, наклона на покрива трябва да е не по-малък от 22о . Керемидите се полагат отдясно наляво, започвайки от стряхата към билото. Всеки следващ ред се придвижва с половин керемида.

 4. Керемиди Стралджа

Керемиди Стралджа са широко приложими керемиди, които обединяват класиката и съвременността. Моделът “Европа” се вписват добре в модерния архитектурен стил, в съчетание със старинни покриви. Благодарение на пълнотата и точността на своите детайли и на своята римска форма са подходящи за всяка географска област. Пригодени за сух монтаж, имат лесно и бързо поставяне, осигуряват покритие по всички правила. Разделят се на три вида:

– Керемиди “Фландрия” – холандски тип, създава красив рисунък на покривния скат. Вълнообразната линия на тези керемиди създава ефект на спокойствие и баланс, дължащ се на меката смяна на светлина и сянка и хармонизира с всеки архитектурен стил. В задния си край, керемидите са оформени с дълбоки двойни фалцове, които успешно преграждат водния поток. Високи шипове ги захващат здраво една за друга, така че веднъж поставени правилно, те никога не се разместват. Керемидата е пригодена за сух монтаж. Разходна норма 15 бр./кв.м.

 – Керемиди “Европа”  португалски тип възпроизвежда естетиката на старинната българска архитектура на покрива, благодарение на натуралния, наситен червен цвят, специфичната извивка, подчертаваща контраста на светлосенките и образуващия се при монтажа дълбок улей. Вписва се добре в модерния архитектурен стил, в съчетание със старинни покриви. Широката хоризонтална част и високата й извивка, осигуряват отлично водоотвеждане. Възможността за приковаване я прави подходяща и за стръмни скатове. Има лесно и бързо поставяне. Разходна норма 12 бр./кв.м.

– Керемиди “Траяна” Старобългарски тип поддържа и съхранява българския национален архитектурен стил. Едно добро доказателство, че традиционният дизайн е вечен, копие на историческата “под- и над-” керемида. Траяна е керемида, използвана от античността (в Елада, Римската Империя) до днес. Керемидата е лесна за монтиране и издръжлива при тежки атмосферни условия. Стилът на керемидата отговаря на архитектурни сгради в традиционен стил. Разходна норма 28 бр./кв.м.

– Керемиди “Марсилия”

Марсилия  е най-новата керемида на Стралджа. Тя е една многофункционална и лесна за монтаж керемида. Нейната двойна глава и заключване непрекъснато се развиват и гарантират максимална защита от дъжд на покрива. Има хармоничен и традиционен дизайн, подходящ за комбиниране с модерната архитектура. Ето защо тя е добрият избор за стилно обновяване и ново строителство. Разходна норма 14,5 бр./кв.м.

“Керамична къща Стралджа” разполага с богата цветова гама на всеки свой артикул. Керамичните керемиди са приложими, както за нови сгради, така и за запазване стила на старите сгради при реконструкции на покрив.