Седемте универсални емоции

40
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Седемте универсални емоции

Емоцийте са навсякъде

По рождение в телата ни е заложена способността да изразяваме чрез лицата си седем универсални емоции – изненада, страх, гняв, тъга, отвра­щение, щастие и презрение. Като предварително зареден софтуер за базата

данни за езика на тялото, тези седем емоции са лесно разпознаваеми от огледалната система във всяко човешко общуване, което осъществяваме.

Доброто не винаги е добро

Проучването на Екман показва, че тези седем емоции се преживяват от хора с напълно различен социален ранг, образование и биография, по цялото земно кълбо. Но въпреки, че всички изпитваме тези емоции, ние не винаги ги показваме. Можем да замаскираме чувството на гняв с насилена усмивка или да се опитаме да скрием тъгата, или страха, от децата си. Тъй като лицето е първичният медиум за предаване на емо­ции, то също така най-лесно може да се маскира.

Когато открито изразяваме емоциите върху лицето си, те са очевид­ни, не могат да бъдат сбъркани. Могат да се появят само за 1/25 секунда до 4 секунди, но мозъците събират бързо информацията от този мимо­летен проблясък.

Улавянето на неприкрита емоция във филм е предизвикателство – особено в нашия изпитващ фобия към чувствата свят, където повечето хора не излизат от входната си врата, без да надянат веселата си маска. Нека анализираме тези емоции и най-характерните им черти. Докато гледате всяка снимка, опитайте се да имитирате изражението и вижте дали изпитвате съответната емоция в тялото си.

бутони към социални мрежи