Вредни храни за домашните любимци

29
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Любопитно

Може би непрекъснато делите компанията и всички помещения в жилището с вашите животинки, но ще се отнася до храната, внимавайте какво споделяте.

Съществуват продукти, които са подходящи за организма ви, но е твърде вероятно да не окажат същия ползотворен ефект, ако се консумират от домашния любимец вкъщи.

 

 

Шоколад

Действа превъзбуждащо и натоварва сърцето на кучето. Не бива да се дава и на котки, а по-големите дози от тази сладка храна причиняват повръщане, умора, сърцебиене, треперене и висока температура.

Грозде и стафиди

Атакуват бъбреците на четириногите. Симптомите след консумация могат да са повръщане, прекалена сънливост, силно уриниране и непрестанна жажда.

Лук и чесън

Разрушава червените кръвни телца, което може да доведе до анемия. Наблюдава се повръщане, червеникава урина и отпадналост.

Дъвка

Увеличава секрецията на инсулин. Кучето може да загуби координация, а също и да получи диария.

Алкохол

Потиска функциите на нервната система. Любимците губят ориентация, треперят, повръщат, а често имат и затруднено дишане.

Сурово тесто

Образува газове, а ферментирането му в червата може да причини леки форми на натравяне. Най-честите симптоми са повръщане и диария.

Макадамия

Предизвиква проблеми с мускулите и нервите. Животните могат да вдигнат висока температура.

Авокадо

Уврежда сърцето (особено при декоративните птици). Наблюдават се трудности с дишането на пернатите и повръщане и разстройство при кучетата.

* Разбира се, ако давате малко количество от въпросните храни през големи периоди от време, споменатите усложнения няма как да се появят. В случая говорим за чест и по-системен прием на тези продукти от вашия любимец.