Заведете детето на лекар още при първите симптоми на грип

28
Добави коментар
boreca6
boreca6

Заведете детето на лекар още при първите симптоми на грип

Калина Стоянова
18-01-2012

Пред прага на грипна епидемия сме. Отново една от най-засегнатите групи ще бъдат децата, заяви доц. д-р Ваня Недкова, началник на Клиниката по детски болести на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен и ръководител на Катедрата по детски болести в Медицинския университет.

Според нея, за да избегнат подрастващите грипните вируси и усложненията в сезона на започващата епидемия, най-важното е да се ограничи събирането на децата в големи групи.  

„В този смисъл бих препоръчала децата да не се водят в нашумелите напоследък детски клубове. Всяко дете, което има първите прояви – хрема, повишена температура и др., трябва да бъде заведено на лекар.

Предпазните мерки при грипна епидемия са известни: измиване на ръцете, избягване на контакт с болни. Ако в семейството има заразен с вирусна инфекция, то детето трябва да бъде в отделна стая и изолирано от него.

Също така е важно и да се приемат повече плодове в този сезон, заради витамините, които са предпазно средство срещу вирусните инфекции. Съществуват и имуностимулиращи средства, които са подходящи за употреба и от деца.

Ще повторя, че най-важното е родителите да не неглижират първите прояви на вирусна инфекция, защото е известно, че пневмониите се развиват много бързо при децата и особено при бебетата. Когато това се случи е желателно лечението да се провежда в болнична обстановка, където се контролира състоянието на детето ежечасно.

Сега времето е променливо, а през последните седмици температурите бяха почти пролетни.  Родителите е добре да извеждат децата на чист въздух и когато е хладно, но не и при много ниски температури. Особено за децата до 5 години трябва да се спазва и една добра хигиена.  

Не бива да се прибягва до двете крайности – детето да не се извежда изобщо или да е постоянно навън без значение дали е топло, или студено. Известно е, че малките деца трябва да са навън, когато температурата е над 5 градуса, когато тя е по-ниска студовите фактори влияят върху носната лигавици и много бързо настъпват хреми и кашлици, които може да се усложнят. Важно е да се знае, че охлаждането предразполага към развитието на вирусни и бактериални инфекции.”

бутони за социални мрежи