Интересни истории на жени от Древен Рим- 2 – тема за Рим – Idi.bg

83
Добави коментар
diamant
diamant

На жените в Древен Рим не им е било позволено да имат пряко участие в политиката. Въпреки това, те често са взимали индиректно участие в нея. Ето списък с някои от най-влиятелните и запомнящи се жени в историята на Древен РимВижте още: Интересни истории на жени от  Древен Рим

Октавия Младша

Октавия Младша е живяла в периода от 69 до 11 г. пр. Хр и е по-голямата сестра на Октавиан Август. Въпреки че Юлий Цезар е нейният любим чичо, тя се омъжва за един от опонентите му, Марцел, от когото има 3 деца . След като той умира, Октавия  се омъжва за Марк Антоний. Този брак има за цел да закрепи съюза между Антоний и Октавиан. Марк Антоний  напуска Октавия заради дълготрайната си афера с кралица Клеопатра, от която има близнаци. Въпреки това Октавия му остава вярна. Антоний се развежда с нея, след като получава необходимите му пари и войски. След самоубийството на Марк Антоний, тя помага за отглеждането на четирите му деца.

Валерия Месалина Месалина е родена около 20 г. сл. Хр. Тя е братовчедка на Нерон и Калигула и става императрица, след като се омъжва за Клавдий. Заедно с дъщерята на Август – Юлия, която е била заточена от баща си поради многобройните си любовни афери с различни мъже, Месалина  е една от най- известните жени на Рим, която е имала безразборни сексуални контакти със случайни партньори.  През  37 сл. Хр.  Месалина се омъжва за  Клавдий, който е около 30 години по-възрастен от нея. По това време Калигула е все още император. Клавдий  оглупял от любов по  Месалина и след като станал император, тя използвала тази негова  привързаност, за да получи това, което  иска. Тъй като Клавдий бил  стар, тя осъзнала колко изгодна  е нейната позиция. Месалина наредила на Клавдий да заповяда, че всеки, който я застраши по някакъв начин, или е недоволен от нея, ще бъде изпратен на заточение или ще бъде  екзекутиран.  За съжаление много хора били убити. Наред с многобройните добри качества, които Клавдий притежавал като император, той бил известен и с това, че лесно се е поддавал на манипулациите, отправени от съпругата му. Според древноримския историк Плиний Месалина се е съревновавала с проститутка и спечелила “състезанието“, чието предизвикателство е било коя ще успее да преспи с повече мъже за една нощ. Месалина поставила рекорда от 25. Една от  най-известните афери на Месалина е тази с Гай Силий. Тя успява да го накара да се разведе и да се ожени тайно за нея, докато тя е все още съпруга на Клавдий. Месалина и Силий плануват да убият Клавдий, а Силий да заеме неговото императорско място. Клавдий разбира за техния план и предателството на съпругата си и двамата биват убити.

Юлия Домна

Юлия Домна е  живяла от 170 до 217 сл. Хр. Тя е съпруга на император Септимий Север и майка на императорите Каракала и Гета. Роден в Сирия, нейният баща е бил главен жрец в храма на Елагабал. Юлия  и Сивиръс са  имали щастлива връзка. Тя често го е съветвала по  политически въпроси и  е пътувала с него по време на военните му походи, което е необичайно за една жена. Много римляни са смятали, че тя  има огромно влияние над императора, тъй като  го следвала в походите му. Юлия често е била обект на обвинения в изневяра или предателство, но никои от тях не са били доказани. След като Сивиръс умира, Юлия се опитва да помогне на Гета и Каракала да се справят успешно като съ-императори. Каракала е бил убит от  брат си. След неговата  смърт Юлия се самоубива.

Ливия Друзила Ливия Друзила, първата императрица на Рим,  е живяла от 58 г. до 29 пр. Хр. Тя  е била съпруга на  Тиберий Клавдий Нерон, от когото има син –  Тиберий. Когато Ливия се среща с  Октавиан, той се влюбва в нея, въпреки че тя е омъжена и бременна с Друз – втория  й син. Октавиан също е женен по това време – за Скрибония. В деня, в който Скрибония ражда дъщеря на  Октавиан – Юлия, той се развежда с нея, а   след това  принуждава и Тиберий Клавдий Нерон да се разведе с Ливия. Бракът на  Ливия и Октавиан продължава над 50 години. Въпреки че и двамата са имали деца от предишните си  бракове, не са имали свои. По време на дългото императорско управление на Октавиан, Ливия е била постоянно до него в ролята на  съветник. Тъй като Август не е имал собствен син,  Ливия започва да предлага своите синове  за  наследници. Оттук са тръгнали и слуховете, че тя е убивала всеки, възпрепятствал нейната кауза, включително племенника на Август и неговите внуци. Счита се дори, че е отровила Октавиан със смокини, за да се подсигури, че той няма да смени наследника си, а ще остане нейният син –  Тиберий.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3563 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност