Алое Вера (Aloe vera)

4
Добави коментар
bbteam
bbteam

За експертите в козметичната индустрия Алое Вера е печеливш натурален продукт, който връща свежестта на кожата, като я предпазва от дехидратация. Екстрактът от алое се среща още в кремове и балсами за възстановяване от слънчеви и термични изгаряния, както и в продукти забавящи стареенето. Единственото притеснително около публичния образ на новата „жива вода“ е недостигът на научни данни, които да короноват Алоето.

Какво е Алое Вера?

Алоето (Aloe vera, Asphodelaceae) e тропическо растение, натурално за региона на Северна Африка. Изкуствено се култивира в Южна Европа от преди четири века. Отглежда се във ферми из Китай, Индия, Австралия, Парагвай.

Растението е вечнозелено и достига до метър и половина на височина. Листата му са дълги, заострени наподобяващи тези на кактус. Именно те са ефективната част от растението, която е довела до международното му култивиране. От сока, който отделят листата след сушене и и сгъстяване, се получава стъкловидна маса, наречена Алое.

Алое Вера се използва в козметиката и медицината. Употребата му с медицинска цел е спомената през първия век от новата ера в Новия завет на Библията. През вековете и до днес алтернативната медицина придава на Алое освежаващи и подмладяващи свойства. В миналото екстракти от растението се използвали за лечение на изгаряния, за предотвратяване на инфекции в рани и други кожни проблеми.

Днес погледът към Алоето е все така оптимистичен, макар науката да гледа към ефективността на растението по-критично от всякога.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Алое Вера?

В листата на Алое се съдържат голямо количество биологично активни вещества: манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.

Доказани ползи:

Снижава нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 2 при орален прием.

Намалява нивата на липидите в кръвта при болни от хиперлипидемия при орален прием.

Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение.

Намалява тежестта на симптомите на себореята при локално приложение върху засегнатите участъци.

Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози:

Подпомага заздравяването на рани. Данни, получени при лабораторни животни, дават повод да се твърди подобен ефект, но проучванията с хора се провалят в откриване на позитивни аспекти от подобно лечение. Споменават се негативи и затова информацията е конфликтна.

Подтиска развитието на определени видове бактерии и гъбички, без да притежава антибиотичен ефект. Изследванията са в начален етап.

Придават му се противовирусни свойства срещу вируси, атакуващи кожата. Това прави екстрактите от алое приложими в продукти, борещи се с последиците от СПИН.

Лечението на рак на кожата при кучета и котки се повлиява от продукти с алое, но терапията не е тествана при хора.

Повлиява симптомите на псориазиса. Тук информацията е конфликтна. Едно изследване показва подобен ефект, а друго го отхвърля напълно.

Отхвърлени ползи:

Не подпомага зарастването на кожата след слънчеви и термични изгаряния. Изследванията, проведени с хора, дават основания да се твърди, че екстрактите от алое, приложени върху наранената кожа, не само не подобряват заздравяването, а в някои случаи го затрудняват.

Няма данни екстрактите от Алое Вера да оказват общ имуностимулиращ ефект.

Странични ефекти?

Освен принципно често срещаните алергии няма други преки противопоказания за използването на продукти с алое (козметика, балсами, шампоани, гелове). Няма изследвания, потвърждаващи безопасността на оралния прием на продукти, съдържащи екстракт от алое при бременни и кърмещи жени, хора с хронични чернодробни и бъбречни заболявания.

При орален прием от диабетици или хора, подложени на високо протеинова диета (като тази на д-р Дюкан), кетонна диета (Аткинс) и други състояния, при които се приемат ниски количества въглехидрати, е добре да се следи нивото на кръвната захар. Оралният прием на продукти с екстракт от алое имат склонността да понижават нивата на кръвната глюкоза.

Дозировка

Следвайте дозата на етикета за закупения от вас продукт. Обикновено концентрацията на екстракт от Алое Вера в геловете е в рамките на 0,5%.

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем Алое Вера?

Можете да срещнете екстракт от Алое Вера в състава на комплексна билкова формула за подобряване на имунната система, особено при формули, предназначени за жени, сред които растението е особено популярно. Екстрактът от Алое може да се намери и в самостоятелна форма.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.