Касови апарати

0
Добави коментар
ivanstoev
ivanstoev

Касови апарати

Свързването на касовите апарати към НАП е нещо, на което е добре да се обърне специално внимание. Все повече нарастват глобите за нарушителите, които не издават касови бележки и не отчитат продажбите си. Според Закона търговците, които са хванати в нарушение трябва да регистрират фискалните си устройства в 10-дневен срок. Като краен срок за свързването на касовите апарати със системата на НАП се счита 31 март 2012 г., като изключение правят търговците на зърно, които са регистрирани по ДДС – края на ноември 2011г. Друго изключение в Закона са дрогериите и аптеките, които трябва да са регистрирали своите фискални устройства в НАП до 31 август 2011 г., като това се отнася единствено за търговците на дребно на лекарствени продукти. Както винаги българите имаме склонността да вършим всичко в последния момент. Именно затова НАП ни съветват да не чакаме крайната дата за регистрация, тъй като вероятността да се редим по безкрайни опашки е много голяма. Изчислено е, че на ден би трябвало да се регистрират около 300 устройства, което трябва да ви говори какъв хаос ще настане с наближаването на крайния срок.
 

За да разберете дали се нуждаете от ново фискално устройство или можете да ползвате наличното, посетете страницата на НАП. На този адрес: www.nap.bg можете да намерите специален софтуер, с който да проверите дали вашия касов апарат отговаря на изискванията на наредбата за отчитане на продажбите. На сайта ще видите още полезна информация за фискалните устройства, защо е необходима регистацията и как се осъществява връзката с Агенцията.

До момента повече от 26 000 касови устройства са свързани към системата на НАП, но се очаква още голям брой търговци да го направят през следващите месеци. От Агенцията напомнят също така, че разходите за подмяна и модификация на касовите апарати също се отчитат като разход за данъчни цели на търговците.