МиШ- МаШ с МаРиЯ: Пълнена тиква с плодове и ядки

1
Добави коментар
MaryT
MaryT

За тази рецепта ви е необходима тиква, която да изчистите от семките и плодове и ядки според предпочитанията. Точен грамаж не бих могла да напиша, той като обикновено тиквите са в различна големина и форма. За конкретната рецепта аз използвах двата края на продълговата тиква ( тип цигулка ). Изчстих добре вътрешността им от семките. На дъното на всяко парче сложих по една супена лъжица мед. Добавих следните плодове: нарязана на парченца ябълка, малко дюля, по няколко резенчета мандаринка, сушена кайсия, стафиди . Добавих и ядки от орехи и шам фастък. Поръсих всичко това с една лъжица бадемов ликьор и сложих листенце индрише.
Може разбира се да използвате каквито плодове желаете, вместо бадемов ликьор коняк или ром, а вместо индрише канела- импровизирайте на вкус. 🙂

След като напълните тиквата овийте я добре във фолио и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Времето за печене пак зависи от големината на тиквата и пълнежа и. Тези парчета аз пекох около час. Малко преди да извадите тиквата от фурната, отворете фолиото в горната част поръсете тиквата със захар и отставете да се доопече до приятен карамелен загар.
Извадете от фолиото, като много внимавате да не потече сосчето, което се е отделило при печенето във вътрешността. Сервирайте тиквата цяла, или нарязана на парчета, като всяко е полято със сос.

Много вкусна и сполучлива рецепта подходяща за есенно- зимната ни трапеза. Да ви е сладко ! 🙂