3D:Проект за детска стая, в която обзавеждането се променя според възрастта, от студио Kala Design

1
Добави коментар
kaladesignbg
kaladesignbg

Проект: Детска стая

Студио: Яна Мечкарова (студио Kala Design)

Тип: детска стая

Площ: 12 кв.м.

Местоположение: София, България

Описание: Проект за обзавеждане на детска стая, в която мебелите са проектирани по начин, по който да растат заедно с децата.

Галерия (период бебе):

Галерия (период училище):

Още за проекта:

Яна Мечкарова: Проектирането на тази детска стая беше едно голямо приключение за мен и ми достави огромно удоволствие. Почти отчаяната майка на две момчета нямаше никаква представа как да помести всичко, от което имаха нужда синовете й. В пространството от 12 кв.м. трябваше да има 2 легла, гардероб, място за игра, кошара за бебето на 8 месеца и бюро за по-голямото дете, което след година ще тръгне в предучилищна занималня. Майката искаше да осигури стая, в която да има всичко необходимо за децата, но и да стимулира творческото им мислене, както и да имат приказно място за игра. Тя много ми помогна, за да успея да развихря въображението си и да избегна еднообразните правоъгълни форми, които не са интересни за децата. Специфичното заобляне на един от ъглите на всяка вратичка има и допълнителна функция, освен декоративната. Чекмеджетата и малките вратички лесно се отварят без да е нужно да се монтират дръжки. Това е направено с цел да не се нарани някой палавник, докато играе. При гардероба проблемът е решен чрез Push система. Стълбите са чекмеджета, а някои стъпала образуват ниши за играчки и книги. И тук съм избегнала острите ръбове. За по-стабилна основа на леглото на втория етаж предвидих тесен шкаф под него. Той служи за съхранение на някои принадлежности за по-малкото дете. Оставаше обаче една нерешена задача. Къде да събера и кошара и бюро в такова малко помещение. Ето защо реших да проектирам кошара, която може да се трансформира лесно в бюро, когато е необходимо. Точно след околко година, малкият щеше да порасне достатъчно, за да спи в леглото си и да се придвижва сам. Тогава пък баткото щеше да започне да учи. Подвижната преграда на кошарката се маха, основата на колелца се отделя, превръщайки се в подвижна поставка за цветя, а останалата част се обръща и… готово. Ето го бюрото. Имаме нова стая за пораснали момчета. Мебелите бяха реализирани от мебелна фирма без компромис в дизайна им. Резултатът от работата ми беше най-приятната част. Имахме обзавеждане на детска стая, което дълго време щеше да работи за обитателите си и да ги радва.

Галерия (реализация):

 

Всички проекти на Яна Мечкарова

Проект: Спортна зала Maxima
Студио: Яна Мечкарова, Kala Design
Тип: Спортна зала
Местоположение: София, България
Площ: 60 кв.м
Описание:
Тази за…

Една декемврийска сутрин, докато бързах да свърша малко работа преминах неусетно през много от малките софийски улички в центъра. Милиони пъти ми се е…

Проект: Реновация на апартамент 60 кв.м
Студио: Яна Мечкарова (студио Kala Design)
Тип: апартамент
Площ: 60 кв.м
Местоположение: София, България

Проект: Детска стая
Студио: Яна Мечкарова (студио Kala Design)
Тип: детска стая
Площ: 12 кв.м.
Местоположение: София, България
Описание: Проект з…

Проект: Интериорен проект за ремонт на апартамент от 90 кв.м
Студио: Яна Мечкарова (студио Kala Design)
Тип: апартамент
Площ: 90 кв.м
Местоположен…