Хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) при котки (Диета – 1 част)

3
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

31.01.2012

Хроничната бъбречна недостатъчност у котките е заболяване, което може да бъде контролирано, за да може вашият любимец да изживее максимално дълъг и щастлив живот. За тази цел обаче, освен предписаното от ветеринарен лекар лечение, бихте могли да си послужите и с друга терапевтична мярка със също толкова голямо значение  – специалната диета за ХБН.

 

Основен принцип при справянето с патологичните изменения при заболяването е даването на вода за пиене на воля – никога не оставяйте купичката за вода на котката си празна. Ветеринарните лекари препоръчват храната на болната котка да е богата на висококачествен и по-точно максимално усвоим протеин и бедна на фосфор и сол. Как точно бихме могли да следваме тези указания и кои са храните, които трябва да избягваме?

 

Истината е, че котките са доста придирчиви към храната си и дори и да открием най-полезната за тяхното здравословно състояние диета, те могат да отвърнат глава от купичката си и да не пожелаят да близнат нещо, което не харесват на вкус. А отказът от храна и слабеенето са също толкова вредни за здравето на котката с ХБН, колкото и неправилната диета. Затова, когато избираме храна за своя любимец, трябва да имаме предвид, че крайният избор ще направи той.

 

Хронична бъбречна недостатъчност – „Причини“

Хронична бъбречна недостатъчност – „Симптоми“

Хронична бъбречна недостатъчност – „Същност“

Хронична бъбречна недостатъчност – „Диета“ (2 част)

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

“Топ 6 грешки на собствениците на котки (1 част)”

“15 храни, които са опасни за здравето на котката (1 част)”