Подхранване на кактуси – от Scleri

2
Добави коментар
milena777
milena777

По принцип кактусите имат много бавен и икономичен метаболизъм. Нуждаят се от минимални количества хранителни вещества, и за това могат спокойно да се отглеждат и без допълнително подхранване.  Особенно такива които са пресаждани преди две, три години. Подхранване аз лично прилагам само за видове с чувствителна коренова система. Такива на които кореновата им система трудно се възстановява, а всяко пресаждане носи риск от увреждане на корените. Подхранването им отлага пресаждането с няколко години.

Не всеки тор е подходящ за кактусите. Азота стимулира растежа на влагозапасяващата тъкан, и тя изпреварва в развитието си скелетната конструкция на растението. Резултата  е хилаво, крехко растение което може да се счупи от собствената си тежест. Опита е показал че за кактусите най- подходящ е комбинирания тор със съотношение на азот, фосфор калий  6-12-36. От различните торове на пазара такова съотношение има оранжевия кристалон. В добавка той има и комплект микроелементи. За по-млади растения може да се използва червен кристалон. При него съотношението на трите основни елемента е 12-12-36. Азота е увеличен, но не преобладава.

Кактусите трябва да се подхранват само когато са във фаза на активен растеж. Обикновенно през една, две поливки. На третата може да се сложи малко тор. Добре е кактуса да се полее с малко вода, и след час, два да се дополее  с останалото количество вода в което е разтворен комбинирания тор.

И все пак ако човек има възможност е по-добре кактуса да се пресее в нова почва вместо да се тори.

Източник: http://plantdream.com/forum/viewtopic.php?t=1920 Статията е републикувана със знанието и съгласието на нейният автор.