Храни предизвикващи стомашни киселини

53
Добави коментар

Храни предизвикващи стомашни киселини

  Стомашните киселини засягат 1/3 от българското население.

Симптомите, по които можем да ги различим, са чувството за горчив или кисел вкус в гърлото, „раздуване“ на стомаха, къркорене или оригване. Паренето обикновено възниква след хранене и може да продължи няколко часа.

Поетата храна се придвижва по хранопровода и попада в стомаха. Връзката между тях представлява пръстеновиден мускул – сфинктер, който се отваря при преминаването на храна и затваря след попадането й в стомаха. Ако пръстеновидният мускул не функционира правилно, киселините от стомаха при обработката на храната се разпространяват нагоре по хранопровода. Там те дразнят лигавицата и предизвикват паренe.

Стомашните киселини обаче могат да се предотвратят, ако се избягват храните, които ги предизвикват.

Цитрусови плодове. Портокалите, грейпфрутите и сока им могат да причинят киселини, особено ако се консумират на гладен стомах, казва д-р Робин Чуткан, гастроентеролог в болницата Джорджтаун във Вашингтон.

Домати и доматени сосове.Въпреки че доматите са богати на полезни хранителни вещества, като ликопен, те са високо киселинни и могат да провокират появата на оплакването. Важно е насърчаването на слюноотделянето, тъй като неутрализира киселината, която идва от стомаха, пояснява гастроентерологът д-р Даниел Мауснер.

Лукът и чесънът също са в списъка на храните, които водят до неприятното усещане.

Пикантни храни.Всяка храна, приготвена с черен пипер и други подправки, може да доведе до образуването на киселини. Затова при наличието на такива, подобни продукти следва да се избягват, подчертават специалисти.

Алкохол.Виното, бирата и други видове алкохол увеличават производството на киселини. Освен това те често се консумират с други напитки, например доматен или портокалов сок или газирани напитки, които също предизвикват стомашния проблем.

Кофеин. Консумацията на кафе, чай, и други продукти, съдържащи кофеин, могат да доведат до киселини. Съставката дразни вътрешността на стомаха, което увеличава производството на киселини. Дори безкофеиновото кафе е киселинно.

Шоколад.Съдържанието на теобромин, мазнини и какао в шоколадовите продукти, увеличава риска от поява на киселини.

Тютюнопушенетосъщо е фактор, който има негативно въздействие върху стомаха.

За справянето с проблема са необходими няколко корекции в начина на живот – освен промяна в хранителния режим, който трябва да включва храни с ниско киселинно съдържание, е препоръчително и осигуряването на умерена физическа активност, намаляване на стреса.

Водете дневник на храните, които предизвикват симптоми, както и на „безопасните“ продукти, каквито са печеното пиле, печени сладки картофи, препечен хляб, извара и др. Това ще помогне да избегнете дискомфорта.

източник puls.bg

Коментари