Ариман Блог » Blog Archive » Как се пише дипломна работа? 05

8
Добави коментар
pontifex
pontifex

Как се пише дипломна работа? 05

6 януари 2009

II част: Дипломна работа. Видове. Защита.

2.1. Дипломна работа /бакалавърска теза/
2.1.1. Същност на бакалаварската теза
При разработването на дипломна работа едно от основните изисквания е разработката да отразява самостоятелен принос на студента и коректно позоваване на чужди източници на информация.
Дипломната работа притежава самостоятелен принос, ако е представена по начин, който се различава от всеки чужд източник – писмена публикация, в т.ч. и задание, разработено от друг студент.
Това не означава, че при написването на работата, не могат да бъдат използвани чужди информационни източници. Най-важното е, че тези източници трябва да бъдат изрично цитирани. Студентът е длъжен да поставя буквално взаимстваните пасажи и изрази от чужди източници в кавички, като цитира източника по някой от официално възприетите начини. В случай че чуждите мисли и идеи се преразказват или обобщават, отново е задължително коректното ползване на първоначалния източник като се упоменава в текста или под линия.
Дипломната работа се разработва от студента в тясно сътрудничество и консултации с определения научен ръководител. Дипломната работа трябва да съдържа следните основни компоненти, как-то това вече беше споменато:
1. Уводна част.
§ В увода трябва ясно да бъдат формулирани целта (целите) и задачата (задачите), които си поставя дипломанта във връзка с темата.
§ Едновременно с това обосновано трябва да бъдат очертани ограниченията, в рамките на които се развитие на темата.
2. Теоретична част.
§ Студентът трябва да демонстрира добро познаване на теорията, свързана с проблема и да цитира коректно ползваните литературни източници.
3. Емпирична част.
§ Базирайки се на теоретичната част, дипломантът трябва да събере емпирични данни, като коректно идентифицира източниците на информация.
§ С помощта на подходящи аналитични методи (обикновено те се заимстват от теорията), трябва да се направи анализ на данните.
4. Заключителна част
§ трябва да съдържа обосновани самостоятелни изводи, прогнозни очаквания и препоръки за практиката.
В края на дипломната работа трябва да бъде посочен списък на ползвните литературни източници, при което е абсолютно задължително посочването на цитираната в текста литература.
Важно е дипломната работа да има логично изградена и балансирана структура. Изложението да бъде прегледно, с точки и подточ-ки, а анализите и изводите да бъдат подкрепени с данни, представени графично или таблично.
Дипломните работи без коректно цитирани източници на информация и без прегледно посочени емпирични данни невинаги се допускат до защита.

Автор: Георги Генков

Написано
на вторник, януари 6th, 2009 at 11:21 публикувана в Помагало.
Вие можете да следите отговорите през RSS 2.0 емисия.
Можете да оставите коментар.