Супер LED електрически крушки

1
Добави коментар
tihomir555
tihomir555

Старите електрически крушки явно постепенно умират. На тяхно място се появяват енергоспестяващи лампи, светодиодно осветление и най-различни други разработки. Представяме ви чудесна серия LED крушки, които по форма имат сходство с отиващите си предшественици, но и значително се различават от тях. Техническите им характеристики пък са просто перфектни, а дизайнът – изключително красив. Това ни кара да мислим, че те могат да се наложат на пазара и да се превърнат във водещ продукт в сферата на осветителните тела.

Осветление завинаги

Елегантните електрически крушки са разработка на компанията Ledo LED technologie, създадена през 2007 г. Серията носи името Bulled и се състои от три модела. Всички са толкова красиви на външен вид, че може да ги използвате самостоятелно – дори без да ги монтирате в полилей или настолна лампа. Първият прототип на Bulled се появи преди около година, след кое­то беше подготвено серийно производство с крайна цена на всяка крушка 89 евро. Ако на пръв поглед ви се струва скъпо, не бързайте да си правите предварителни изводи, защото цената се оказва напълно оправдана. Производителите гарантират 80 000 часа работа и над 150 000 цикъла на включване и изключване. Въпреки че яркостта в последния етап от живота на лампите ще падне с 30%, светлината, излъчвана от тях, ще е напълно достатъчна, уверяват от Ledo LED technologie. Като се вземе предвид колко електричество ще спестите и чудесните параметри, които предлагат Bulled, покупката определено си струва.

А ето и характеристиките. Мощност – 11 вата, светлинен поток – 700 лумена, което е малко по-малко от стандартна електрическа крушка с мощност 60 вата. Размерите са 98х55 милиметра – почти колкото на класическа лампа, което ги прави удобни за монтиране в използваните досега декоративни тела. Цокъл – Е27, цветова температура – 2800 келвина, топъл оттенък, и индекс на цветопредаване – 90 процента.

 

Производителите гарантират 80 000 часа работа и над 150 000 цикъла на включване и изключване за моделите от серията Bulled.

 

11 светодиода светлина

Всяка електрическа крушка от серията разполага с по 11 LED модула, разположени симетрично от всички страни на „балона”. Ключов елемент в дизайна са допълнителните „ребра” за охлаждане, с които е снабден всеки модел. Трите модела носят названията Bulled classic, Bulled modular и Bulled star. Първият е най-близък по форма с класическата електрическа крушка. Охлаждащите ребра тук са разположени по продължение на тялото и са изработени от алуминий. От същия материал са направени охлаждащите елементи и в Bulled modular. Тук обаче те не са във формата на типичните „ребра”, а са разположени пръстеновидно на всеки от единадесетте конуса, в които са вградени светодиодите. Така всички LED модули образуват система от въздуховоди, по която въздухът минава ефективно и се получава естествена конвекция. Третият модел – Bulled star, доста напомня Bulled modular с тази разлика, че вместо конуси има „звездички” и охлаждащите елементи са разположени по продължение на конусите, а не пръстеновидно. Освен това „ребрата” не са направени от алуминий, а от синтетичен материал, който гарантира също толкова добро охлаждане, уверяват производителите.

Моделите имат и още едно предимство – и при трите е налице функция за контрол на яркостта, което означава, че може да „затъмните” светлината, когато пожелаете. Светлинните разсейватели са направени от специално обработен матов поликарбонат и са силно устойчиви на удари. Трябва да споменем също, че крушките разпръскват светлина на 330 градуса, което е трудно постижимо за повечето LED конкурентни модели.

 

Те са достатъчно красиви на вид, за да няма нужда да ги криете вътре в абажура. Ключов елемент в дизайна са допълнителните “ребра” за охлаждане, с които е снабден всеки модел.

 

Носталгично светодиодно решение от Panasonic

На традиционната форма на стандартните електрически крушки и на техния прозрачен стъклен балон залагат и от Panasonic. Тяхната лампа на име LDAHV4L27CG е спечелила награда в конкурса 2011 Good Design Gold Award. Това отново е светодиодна електрическа крушка, която на външен вид обаче трудно ще отличите от традиционните модели с нажежаеми жички. Мощността на интересния модел е 4.4 вата, което води до сериозни икономии на електричество. Ефективността й обаче е доста по-скромна от тази на други LED осветителни тела – по 48 лумена на ват. Това означава, че LDAHV4L27CG генерира светлина колкото традиционна крушка от 20 вата. Цветовата температура е 2700 келвина. Производителите обещават 40 000 часа безпроблемна работа за модела и 100 000 цикъла на включване и изключване.

 

Оригиналната статия, както и много други ще намерите в посочения брой на списание HiComm
128 брой – януари 2012 г.
Купи