Каква заплата получава кметът на София?

2
Добави коментар
piffka0310
piffka0310

В писмо, в отговор на въпрос от общинския съветник от Синята коалиция Атанас Атанасов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова дава отговор на въпроса каква заплата получава, предава Дарик.

В писмото Фандъкова, която кара втори мандат начело на общината, посочва, че 1860 лв. е максималната основна месечна заплата, която е получавал кметът на София Йорданка Фандъкова през 2010 г., като в сумата се включват 1661 лв. основна месечна заплата плюс 23% от сумата – допълнително трудово възнаграждение за придобит стаж.

Писмото е качено на сайта на СОС, тъй като въпросът на Атанасов е предвиден в дневния ред на заседанието на съвета утре. Заплатата, която получава кметът на София, е определена от СОС и не е в максималния възможен размер.

1661 лв. пък е била максималната основна месечна заплата, която са получавали осемте зам.-кметове през 2010 г. Конкретният размер на възнагражденията на зам.-кметовете на Столичната община е установен при сключването на трудовите договори, се посочва още в писмото. Сумите са в рамките на определеното в Единния класификатор на длъжностите в администрацията и не достигат максималния размер, определен в него. В отговора на Фандъкова се отбелязва още, че тя и зам.-кметовете декларират пред Сметната палата своето имущество, доходи и разходи в страната и в чужбина.

Още в края на януари кметът Йорданка Фандъкова коментира съмненията на общинския съветник от ДСБ Атанас Атанасов за превишаване на възнагражденията, които е получила тя и хората от екипа й за предходната година. Фандъкова беше категорична, че те получават заплатите си така, както е предвидено в законите и правилниците и тя настоява възнагражденията им да се декларират.

 Всички заплащания, които се получават са обосновани и законни, допълни кметът и заяви, че тя получава само заплатата си. Някои от колегите й имат право да участват и в състава на други органи, в които имат място и представители на всички сили от общинския съвет срещу същото възнаграждение.

 

Етикети:
, , ,