Преглед на лодка ProMarine IB 285.

1
Добави коментар
play45
play45

Отдавна  продукт не ми бе „влизал под кожата“. Толкова исках лодка ,че няколко нощи s сънувах и реших да се сдобия с тази играчка.Нужди: риболов и сe       мейни излети. Водещите ми критерии бяха: бюджет до 500 лв, размери, възможнаст за мотор, качество и комплектовка. В тази ценова категория попадат най-евтините надуваеми лодки. Цените на надуваемите лодки са от 25 лв за плажните детски  до 18000 лв за                 професионални спасителни и десантни . Тъй като лодките надуваем дюшек отпадат , то отидохме на минимум 300 лв. Първоначално се спрях на моделите:

Bestway HYDRO-FORCE™ 650

,Intex Seahawk II,

ProMarine IB 250

 

и един безименен модел с мотор в МЕТРО. Съществуваше и вариант за придобиване на употребявана лодка с твърдо дъно и фиксиран транец 3а 30% от първоначалната и стойност ,но живота на лодките е ограничен и 3-5 годишна лодка си е на сериозна възраст. Може да ви служи и 7-8 години, но си иска ремонти, а и материала старее.

Или нещо подобно за 300-400 лв. Мои познат си е взел 3,30 м на старо за 350 лв, като е експлоатира на Дунава и е доволен.

Другият проблем е пренасянето. Лодките с твърдо  дъно са по-тежки, по-обемисти и по-трудни за разгръщане. Това води да проблема с превозването. Там опцийте са бус/ван, колесар или монтаж на покрива. Все пак са безспорно по-добри от тези с надуваемо дъно. Има и RIB лодки, които са по-добри от тези с твърдото дъно и т.н.,но говорим вече за други цифри.

Тъй като ми е първа лодка и нямам познанията за това ,какво да гледам при употребявана, реших да взема нова. Ако ми хареса ще си купя по-голяма и по-голяма. Ако не ми хареса „ще ми мине“

Едномесечното ми ровене и четене в нета не може да се сравни с практиката по магазините и това да видя лодките на живо. Веднага се отличи качеството на ПроМарин от това на останалите. Тук обаче се промени и изборът ми на модел /заради формата на дъното – плаваемостта и големината/, като отидох на

ProMarine IB 285

Обаче Хидрофорс бе 220 лв срещу ПроМарин за 450 лв. Разликата бе осезателна, но само на пръв поглед. Защо? Отговорът е /и не само/ в комплектовката. Хидрофорс има само лодка,помпа, 2 възглавници,гребла и 4 гр лепило в комплекта. ПроМарин: лодка, чувал за лодката, транспортен сак, реверсна помпа, възглавница, дъска, транец, ремонтен комплект /туба с лепило, 3 лепенки, ключ за винтилите и кутия/,5 м въже за котва и гребла. Като сметнете разликата в допълненията то спестявате 50-100 лв, което не си заслужава спрямо качеството на материала /и двете бяха 2 слоя ПВЦ и мрежа, но на пипане разликата бе огромна/ , качеството на въжетата, а и Промарин допълнително има надуваем кил, който осезателно подобрява плаваемостта.

И лодката вече е моя.

Техническите характеристики са:

Модел
Дължина(см)
Ширина(см)
Диаметър(см)
Макс.товар(кг)
Тегло(кг)
Места(бр)
Брой секции
Макс.мощност(кс)
Дъно
Подх.двигател
ГаранцияЦена(лв)
IB 250
235
128
38
180
21.5
1+1
2+1+н.к.
3 к.с.
Надувно
F2.6|T30
12 мес.399 лв
IB 285
265
136
38
242
25.5
2
2+1+н.к.
3 к.с.
Надувно
F2.6|T30
12 мес. 449 лв
IB 300
285
136
38
335
29.5
2+1
2+1+н.к.
3 к.с.
Надувно
F2.6|T30
12 мес.499 лв
Материал: ПВХ (внос от Корея) 850 гр/м2 (600 DEN).
Всички лодки ProMarine са с надуваем кил и подсилени борд и дъно.

Допълнително си взех и спасителни жилетки. Спасителните жилетки са силно препоръчителни и за добрите плувци при експлоатацията на такива лодки, защото при падане във водата … течения, ниска темперетура, оплитане в растения, далечина до брега и т.н. все неприятни ситуации с възможен летален край. Тези лодки са клас Д за отдалеченост от брега до 500 м, сила на вятъра 4 по Бофорт и височина на вълната до 30 см.

Нямах търпение да е пусна лодката на вода и да я видя в действие. Първия подходящ ден и бях на язовира край Горни  Дъбник.

Разпъването на лодката трае между 10-20 мин за сам човек зависи колко зор си давате. Има известна хамалогия при напомпването, защото първо се полу напомпват всички секции и после се надуват до крайно положение. Хубаво е да сте двама при нанасянето и във водата и избягването на влаченето и по брага.

Първи впечатления:

Стабилност и безопастност: Относително стабилна. Аз съм около 90 кг. При празна лодка седнах на носа и лодката се отлепи сериозно от водата до обръщане, при сядане на ръба /ляв или десен/ при задния борд резултата е същият. При сядане на ляв/десен борд при хващане и набиране на слещуположните въжета резултата отнова е отлепяне до обръщане. Това бяха екстремните проби за устойчивост и не бях очарован. Ако се движите внимателно вътре и сядате на дъното или дъската няма да имате проблеми. Същото важи и при сядане на бордовете, но при наличие на противотежест. Покритието на лодката е такова, че не се пързаля. Можете да стоите прави , но изисква известен тренинг, а можете да „скочите“ и ненадейно зад борда.Все пак дъното е меко. Лодката няма проблем с вълните от преминаваци плавателни съдове /пробвано при лодки до 10м с един/два двигателя при глисиране/. Усещането не е приятно ,но проблем със стабилността няма. Трябва да отбележа и стабилните въжета. Те са за излизане в лодката при падане зад борда. Втора функция пренасяне на лодката.

Плаваемост: Относително бърза лодка. Кила върши чудесно работата си, но при неправилно гребане се носи странично, като дюшек. Като схванете ритъма напредвате бързо. За 5 минути можете да прехвърлите 200 м без да си давате зор. По някое време ще се сдобия и с двигател и хамалогията ще отпадне.

Удобство: Дъската е удобна за сядане, но ви изтръпва трътката при няколко часов риболов. При сядане на дъното е царско. Има място да се излегне човек,и е като водно легло. Както бях полегнал и съм задрямал по някое време.Неудобно е гребането от дъската. Краката ви трябва да са изпънати напред или да са свити и разтворени странично в противен случай се бият греблата в коленато ви. При гребане от дъното с лице напред удобството е по-голамо, но натоварването върху мускулите също. Ще пробвам скоро и гребане от дъното с гръб при демонтирана дъска. Възглавницата е удобна, но заема място, а то е оскъдно. Можете да замените дъската с възглавницата, защото тя е подвижна, а дъската има определено място на закрепване.

Други: Котва. Първоначално изобщо не ми дойде на ум. Влязохме на 60-70 м навътре в язовира и разпънахме въдиците. Само за 5 минути лекия ветрец и течението ни изнесоха на 15м от брега.  Веднага се поправих с един 2-3 кг камък и проблема временно бе решен, но трябва да купя сгъваема котва.

Отводняването е отлично е проектирано. Дори и да попадне вода вътре /а тя намира път чрез греблата, краката, въдицата, рибата…/ се събира отзад, като се стича отстрани под ръба на бордовете до отзад и оставате сухи. Ако си носите пацал е обирате и изцеждате зад борда. Бързо и лесно става. Говорим за 1 -1,5 л вода за един излет. Парцала има и второ значение. Лодката се цапа лесно: обувки, стръв, водорасли, риба и т.н. за това хубаво е да притривате веднага, за да не засъхва калта, защото после по-трудно се отмива.

При няколко часово стоене в лодката враг №1 е слънцето. Носете си поне двойно вода от обичайното. Насред солариум сте, не може да се сравни с жегата на брега. Тук е доста по-голяма и слънцето ви „изпива“ физически и психически. Хубаво е да носите слънцезащитен крем фактор 50 или дрехи с дълги крачоли и ръкави в противен случай ще изгорите. Шапката с  по-голяма периферия е задължителна.

Риболова от лодка е по-специфичен и трябва да премислите добре ,какво ще вземете, защото пространството е ограничено и излишните неща ще ви пречат, а не можете да прескачате до колата постояно за забравени дреболии. Също трябва да следите и за аванса на жилката, който се образува от движението на лодката. Така при засичане, може да се окажете неприятно изненадани.

Прибирането на лодката е по обратния ред на разгръщането. Отнема 10-20 мин. големия проблем е да намерите чисто място без прахоляк, за да не цапате дъното, а от там и чувала на лодка. Материята е водоотблъскваща, така че по лодката не остава вода, а пръските изъхват за времето, което прибирате аксесоарите от комплекта.

Извод. Не съжалявам за избора си. Можех да видя и останалите модели /Интекс ,Хидрофорс и няколко други/лодки в язовира и определено ПроМарина бе класа над тях. За мен в този клас /надуваема лодка с надуваемо дъно/ това е най-доброто.

Искам да благодаря на всички, които са писали по темите лодка във форумите: http://forum.fishing-mania.com и http://forum.nariba.com

This entry was posted
on сряда, септември 14th, 2011 at 0:52 and is filed under Събития и изложения, Яхти и лодки..
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Both comments and pings are currently closed.