Екзема (суха кожа)

45
Добави коментар
temi
temi

Екзема (суха кожа)
09.02.2012 • 21738 прегледа 0 коментара

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Вижте още

Нежната бебешка кожа често създава проблеми, особено през първите месеци от живота на бебето. Как да разпознаете бебешката екзема и да вземете мерки навреме?

Почти всяко дете в някакъв момент от развитието си има суха кожа.

Понякога тя се наблюдава във вид на малки петна зад коленете или в гънките на лактите. Може да заема и по-големи повърхности от кожата, като предната част на бедрата. А има случаи, когато кожата става суха по цялото тяло.

Медицинският термин за суха кожа е екзема (или атопичен дерматит).

При проходилите деца класическото място на екземата са коленете и лактите. Може да се появи също така и във вид на сухи и червени петна върху бузите, зад ушите или върху китките или глезените.

При някои деца се изразява в оцветени отоци върху бедрата, отзад на ръцете или върху коремната област. Цветът на екземата може да бъде от телесен до яркочервен.

  

За сухата кожа има две причини: въздух и дразнител.

Всъщност кожата е пригодена да бъде изсушавана от въздуха.

Когато се потим, влагата от повърхността на кожата се изпарява и това спомага за понижаване на температурата на тялото. Ако обаче кожата се овлажнява много често и изсъхва прекомерно, или ако не се овлажнява достатъчно, може да стане суха. Ако къпете детето всяка вечер, може да откриете, че кожата му постепенно загрубява. При сух климат (или когато отоплителната система в дома през зимата изсушава въздуха) кожата много бързо изгубва влагата си. Хора, които мият ръцете си по няколко пъти на ден, като лекарите например, трябва постоянно да ги овлажняват, тъй като в противен случай кожата става толкова суха, че се напуква.

Друга причина за суха кожа са дразнителите.

Парфюми, перилни препарати, текстилни багрила и различни оцветители, платове и дори храни могат да предизвикат изсушаване и възпаление на кожата. Докато при някои деца се развиват сериозни обриви, при други кожата става суха и на люспи. Обикновено лесно може да се установи кой е дразнителят, причиняващ обрива, защото той се появява само след като дразнещото средство влезе в контакт с кожата. Например ако виновникът е перилен препарат, обрив ще се появи само след като кожата се покрие с изпрана с него дреха. Друг често срещан „обвиняем“ е никелът, който е в състава на металните катарами на коланите и закопчалките на дрешките. Обрив от никел се появява само когато никелът се допира до кожата.

Всичко това не се отнася до екзема, причинена от храна. В този случай обривът може да бъде локализиран в малка област (например около устата) или да покрие цялото тяло.

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай