Ешеверия / Echeveria

2
Добави коментар
Krasi-flora
Krasi-flora

 

Описание: Ешеверията е сукулент, които произхожда от Мексико и е от семейство Дебелецови (Crassulaceae). Растението има много цветчета, които наподобяват формата на камбанка. То цъфти от месец април до юни с жълто-зеленикави или оранжево-червени цветчета. На височина растението може да достигне около 10см., с месести листа е, които имат восъчен налеп и добиват форма на розетка.

Грижи: Ешеверията обича да е на ярка светлина, но все пак я пазете от продължително слънчево огряване. Оптималната температура за развитие на растението през летните месеци е около 20-22°С, а през зимата около 6-10°С. Поливайте Ешевериятата умерено през летните месеци, а през зимата съвсем оскъдно. Растението не изисква висока въздушна влажност, защото понася сухия въздух. Пресажда се само при необходимост и е препоръчително това мероприятие да става през пролетта. Най-подходящата почвена смес е чимовка : пясък : листовка в съотношение 3:2:1.

Размножаване: Ешевериятата се размножава чрез резници, които се оставят да изсъхнат за няколко дни и след това се поставят в почвен субстрат. Друг начин за размножаване е чрез образуваните от растението дъщерни розетки, които лесно могат да се вкоренят.