Как влияе бракът върху здравето на двойката?

2
Добави коментар
boyanyordanov
boyanyordanov

Как влияе бракът върху здравето на двойката? Съдейки по виковете от съседния апартамент мнението ви най-вероятно е критично, но на практика изследванията показват точно обратната тенденция. Може би просто не сте случили на съседи. Ето какво говори статитиката:

Проучване на изследователи от Чикагския университет от 2010 г. затвърждава убеждението, че бракът влияе ползотворно на здравето.

Оказва се, че дългият и успешен брак променя хормоните на партньорите по начин, който намалява стреса. Семейните хора са много по-малко изложени на стрес.

Същите признаци са открити и при влюбени двойки, които имат романтична връзка. Това означава, че хората, които нямат връзка, са много по-податливи на психологически стрес, както и към заболявания. Установено било също така, че неженените представители от двата пола имат по-високи нива на кортизол от женените. Кортизолът, както може би знаете, е индикатор за нивото на стрес в един организъм.

Статистиката е безмилостна към неженените мъже. Според изследване на норвежки учени от края на 2011 г. при неженените мъже рискът от рак е два пъти по-голям, отколкото при женените. Те проучили смъртността от рак сред 44 хиляди хора, надхвърлили 40 години. Оказва се, че нивото на смъртност при несемейните е 35%, при само 18% на женените мъже. Това е сериозна разлика в полза на брака, не мислите ли, ергени? При жените тази зависимост почти липсва, като малко по-голям е процентът на смъртност при жени, които не са сключили брак.

Според едно друго изследване се оказва също така, че женените мъже са и по-богати – те печелят близо 1/3 повече от мъжете-ергени, защото работят повече. Ето че семейството прави мъжете по-богати.

Доказано е, че бракът влияе добре на здравето на партньорите. При мъжете това се отразява на физическо ниво, тъй като водят по-здравословен начин на живот, а при жените на ментално ниво, тъй като те отделят по-голямо внимание на връзката./ kakite.bg