Хипокси терапия

1
Добави коментар
bbteam
bbteam

Методът „хипокси терапия“ добива все по-широка известност напоследък. В световен мащаб все повече звезди се обръщат към него, а и немалко нашенски футболни съпруги ни го демонстрираха по медиите. Дали тази процедура е чисто модна прищявка, характерна предимно за козметичните салони или зад името й се крие и доза здравословна истина?

Международноизвестният „хипокси метод“ е създаден и патентован на 3-ти октомври 1997 г. от спортния физиолог д-р Норберт Еггер.

Според доста мнения това е началото на нова ера в боди-шейпинг индустрията с доказана роля при борбата с целулит, упорити мастни натрупвания и отпусната съединителна тъкан.

Д-р Еггер и екипът му установили, че ако се стимулира кръвният ток в специфичен регион на тялото, може да се повиши степента, в която се мобилизират мастните киселини в тази област, съответно използването им за енергоразход.

Какво представлява хипокси терапията?

Хипокси терапията се основава на дългогодишни научни изследвания. Тя е базирана на познания от спорта, физиологията и диетологията. Практикува се под надзора на кинезитерапевти.

Преди да се стартират процедурите, с всеки клиент се провежда подробен разговор и преглед.

В студиото се попълва анкетна карта, тъй като съществуват някои състояния и заболявания, които изключват прилагането на подобен тип въздействия. При наличие на съмнения се препоръчва консултация с лекар.

Хипокси терапията е метод за повлияване и манипулиране на собствения модел на кръвна циркулация на тялото чрез мобилизиране на кръвния ток и засилване транспорта на мастни киселини точно от проблемните области.

Методът комбинира принципи на науката и ефективни физически упражнения, за да се постигне насочена метаболитна стимулация.

Става въпрос за лека и тонизираща аеробна тренировка с ниска интензивност (40% от максималното за организма натоварване), като третираните зони са поставени в условията на редуващи се налягане и вакуум.

По този начин кръвоснабдяването в тези области се засилва, транспортът на мазнини се ускорява и мускулите могат да ги използват за енергия.

Най-често методът се прилага с цел атакуване на зони като талия, бедра, седалище, колене – където се концентрират мастни натрупвания.

Тялото изгаря мазнини, до които има по-лесен достъп чрез кръвообращението. При жените по-лесно се изгарят мастните натрупвания около гърдите и талията, а трудно се мобилизират мазнините около седалище, бричове, бедра и колене.

При мъжете лесно се поддават мастните депа около долните крайници, а най-труден е този процес в коремната област.

Практиката сочи, че обиколките на „трудните“ области могат да бъдат намалени с времето.

Какво представлява уредът за хипокси терапия?

Новосъздаденото медицинско приспособление успешно комбинира терапевтично повлияване и тренировка на специфични телесни зони посредством едновременното прилагане на комбинация от две редуващи се високоефективни терапии – вакуумтерапия и терапия с натиск (компресия).

Уредът представлява съчетание от удобно, полунаклонено легло за горната част на тялото и стационарни „велопедали“, поместени във вакуумна кабина за долната част на тялото.

При легнало назад положение и въртене на педалите налягането в камерата се променя ритмично на принципа на вендузите чрез мрежа от 400 интегрирани камери с дозиран натиск, насочени в областта на корем, бедра, задни части, паласки и крака.

Във фаза на вакуум се цели кръвната циркулация да достигне по-ефективно в мастната тъкан на крака и седалище. Във фаза без вакуум, въртейки педалите, мускулите помагат на лимфата и венозната система да транспортират мастните киселини далеч от тези зони.

Движението на мускулите по време на тренировка използва тази енергия и така резултатът е естествен и дълготраен.

Температурата на кожата и сърдечният ритъм се следят през цялото време на тренировката. По време на тренировката може да се гледа телевизия, да се слуша музика, да се говори по телефон и т.н.

Какво е важно?

Хранителният режим също е важен – приемът на храна трябва да е от 3 до 5 пъти дневно. Препоръчва се намаляване приема на алкохол.

След процедурата не се препоръчва консумация на въглехидрати до следващия ден. По време на целия период съветът е да се избягва както гладуване, такаи прехранване. 

В деня на терапията не бива да се използват сауна, масаж, фитнес, солариум и парна баня.

Причината е, че затоплянето на цялото тяло би компрометирало ефекта на засилено кръвообращение и засилената обмяна на веществата конкретно в проблемните зони.

В деня след процедурата се препоръчва спорт, и то най-вече силова тренировка. По този начин енергоразходът ще се засили.

Колко често?

Хипокси терапията се прилага базирана на месечен курс от 12 посещения, които включват по една или две процедури за мъже и 2 процедури на посещение за жени.

Първите видими резултати се отчитат след четири до шест посещения. Препоръчително е процедурите да се правят през ден или минимум 3 пъти седмично.

Не е препоръчителен по-голям интервал от 3 дни (72 часа) между отделните посещения, като това се счита за прекъсване на терапията.

Статистиката показва, че е възможно да се възвърнат около 30% от изгубените обиколки в следващите девет месеца, но при разумен хранителен режим и физическа активност ефектът е постоянен и поддържащи процедури не се налагат.

Условието тук е да не се наблюдава голяма промяна в теглото, свързана със занижаване на спорта/прекомерен прием на калории.

Терапията има и постефект, т.е. продължава да действа и след приключване на процедурите. В редки случаи желаният ефект настъпва 10 до 30 дни след края на прилагане на терапията.

Какво е усещането?

Процедурата е абсолютно неинвазивна и безболезнена. Усещането на много от клиентите е, че променливото налягане в камерата създава ободряващо усещане върху кожата им и дори се доближава до спа-процедура.

Почти хоризонталната позиция на горната част от тялото облекчава напрежението върху ставите и не учестява прекалено сърдечния ритъм.

Болка липсва, съществува вакуумиране, което може да бъде проблем при хора с клаустрофобия, която обикновено до втората процедура се превъзмогва.

По кожата остават видими следи под формата на малки кръгчета. Това е резултат от успешно проведената процедура.

Не е нужно „кръгчетата“ да са по-червени, да остават за по-дълго, да се усеща по-добре получаването им, за да се съди за ефекта от процедурата.

Вакуумът се прилага с интензивност от четири степени, което зависи от типа кожа.

Наблюдава се локално повишение на температурата в барокамерите, която всъщност идва от тялото. Няма механичен топлинен ефект, уредите не излъчват топлина.

Статистика

При контролирано проучване, включващо 530 жени, са установени следните благоприятни ефекти:

Локална загуба на мазнини в зоните на корем, бедра, седалище – над 3 пъти по-голяма в сравнение с конвенционалните упражнения;

Забележително подобряване на тонуса и плътността на кожата;

Повишен метаболизъм на мастните киселини;

Подобрена кръвна циркулация;

Подобрен лимфен дренаж;

Редукция на целулита;

Чувство за подмладяване.

Хипокси тренировката е създадена за мъже и жени от всички възрасти и нива на физическа тренираност.

Подходяща е за „влизане във форма“ дори след дълъг период намалена физическа активност.

Дали ще използвате тази терапия само за да се поглезите, или ще станете нейни усърдни привърженици, допълвайки основната си физическата си програма, е ваше решение.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология – медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално – аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.