Житна диета

5
Добави коментар
Aquamedia
Aquamedia

Житна диета

Пречиства тялото и душата
Това не е  диета, като другите. С нея няма смисъл да се захващате, ако искате просто да смъкнете натрупаните през зимата килограми, за да влезете в пролетните си дрехи. Житната диета, ако се прилага с мисъл и сърце, има магическата сила да прочисти не само тялото но и душата. Автор на диетата е Учителя – Петър Дънов.
„Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. В него има сила, възможност, дух на самоотричане, с която сила то храни себе си и другите. То е една велика загадка.

Най-чистата храна е житото. Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй, както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Много нещо от Слънцето е вложено в житното зърно и ако можехме да извлечем от него това ценно съдържание, нямаше да имаме нужда от друга храна. Всички други храни идват като допълнение на житото и хляба.” – „Книга за здравето” на П. Дънов.

По  лична препоръка на Учителя, житната диета  трябва да се изпълнява през февруари или март веднага след пълнолуние.
10 дена трябва да се яде само жито. Един килограм трябва да се раздели на 10 равни части и всяка част да се сварява в съответния  ден.
„За начало на диетата изберете ден, когато Луната се пълни. Преди да се започне с житната диета, необходимо е да се направят две изпотявания. При всяко от тях ще се изпиват по три-четири чаши гореща вода в затоплена стая, облечени доста дебело, за да се предизвика ускорено изпотяване. Необходимо е преобличане и отново пиене на чаша топла вода с лимон.
Всеки ден ще заливате едно канче жито с четири канчета вряла вода, след което да ври 10-15 минути. След това, като се свали от силния огън, ще се тури на слаб, например в горния край на печката, за да прекара така 2-3 часа. Тогава всички житни зърна ще се пропият с вода, ще набъбнат и ще цъфнат. В житото, докато ври, не трябва да се слага сол, защото иначе не може да стане меко, но при ядене може да си го подсолите. Три пъти на ден ще се яде по едно канче жито или колкото човек обича, без никакъв хляб. През време на диетата може да се ядат портокали или да се пие чай със захар и лимон, но житото ще се яде без захар. Тази диета е за духовно повдигане и може да се практикува няколко седмици. „

Добре е през този период да се спре и пушенето, ако пушите – за пълно пречистване на организма.

По време на житния режим  пийте само преварена вода, подправена с лимонов сок и мед. Най-добре е  медът да не се разтваря във вода, а да се яде с лъжичка. Като отпивате от водата, медът постепенно ще се разтвори и ще се усвои по-добре.
Дъновистите препоръчват житото да се яде бавно, като всяка хапка се  дъвче  поне 99 пъти. Същото правило важи и за плодовете и ядките. Преди да изядете ябълката, подръжте я в ръка, разгледайте я, свържете се с нейната аура, порадвайте й се, благодарете на дървото, на слънцето и т.н. Спазвайте правилото дадено от учителя да се храните с любов и благодарност. Добре е да съберете семките от ябълката и да ги посадите на подходящо място. По този начин ще изразите Вашата благодарност за нейната саможертва. По време на житния режим не употребявайте никаква сол. През тези дни станете слънчеви хора, бъдете винаги усмихнати и не допускайте в себе си отрицателни мисли, чувства и постъпки.

ЗАХРАНВАНЕ
На десетия ден към житото на обяд и на вечеря прибавете ангелска супа (цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода, малко сол ). В дните след режима не трябва да преяждате. Всички отпадъци от храната (орехови черупки, лимонови кори и т.н.) не изхвърляйте на боклука, а ги съберете в плик. Когато свърши постът, ги заровете на някое чисто място сред природата.
Подобен житен режим може да спазвате дори да не сте дъновист или вярващ – за пречистване на организма.
Житният режим е един добър педагогически метод за превъзпитание и пречистване на хората и подготвянето им за новия Живот, който идва на Земята – за постигане на великите идеали на човечеството.

 

 

Още информация от тази категория