Фортисимо – това е лично!

6
Добави коментар
stoyan83
stoyan83

Майко мила, какво стана? Навръх 14 февруари в предаването на Гала „На кафе” бе даден нагледен урок как правилно се поставя презерватив. Моментално се надигна вълна от възмущения, която преля в пресата и форумите.

Доста активен бе неизвестният за мен дотогава д-р Виктор Костов от също толкова безизвестната организация „Свобода за всеки”. Той определи демонстрацията по сексуално здраве в ефир като „порнография“. Излъчените сцени не само погазвали общоприетите морални норми за това, което трябва да се показва в такова гледано време, но и директно нарушавали Закона за радио и телевизия. Обосновката: чл. 10, ал. 1, т. 6 не допуска излъчване на порнография. Чл. 17, ал. 2 пък гарантира защитата на децата от неблагоприятни предавания, които създават предпоставки за увреждане на физическото, психическото или нравственото здраве на подрастващите.

Рядко си позволявам да бъда цинично краен, но в случая ще го направя. По-лицемерна глупост от думите на д-р Костов и всички пуритани като него не бях чувал. Такива изявления достигат до неподозирани нива на закостенялост и малоумие.

Изтъкват ми чл. 17, който гарантира физическото здраве на децата. Ами, знаете ли, уважаеми д-р Костов – това и презервативът може да го направи. Стига да се използва правилно. Точно това показа предаването „На кафе”.

Децата проявяват своята сексуалност от най-ранна възраст и не се нуждаят от родителски разрешения или обяснения, за да я изследват. Не е нужно да сте родител – просто си спомнете какви сте ги вършили вие като дете. Ако пък имате проблем с паметта, консултирайте се с Фройд. Той добре е описал фазите на детското сексуално развитие.

Интересен е и проблемът с превенцията. Щом знанието как е правилно да поставиш презерватив, за да се предпазиш от полови болести и забременяване, е нещо опасно, то дайте да не споменаваме на хлапетата и за телефон 112. След като обясним при какви спешни случаи могат да го ползват, ние буквално ще им пуснем мухи в главата. Точно както поставянето на кондома, според д-р Костов, предполага секс. Ми, че то детето може да реши да запали нещо, за да провери как работи Центърът за спешни повиквания. Малко вероятно, а? Но ако пък пламне пожар у дома и детето е само – знанието за спешния телефон ще спаси къщата. Другата аналогия сами си я направете.

Родителите сами трябвало да решат кога да запознаят децата си с интимните теми. Твърди д-р Костов. Абе, човече… в кой свят живееш? Детето се запознава със секса и без родителска помощ (това вече го казах). Само че в порно клипчетата, до които често има неограничен достъп, не се показва поставянето на презервативи. Никой не му обяснява детайлите в интимния контакт, а всичко се случва лесно и без засечки. Така че в случая е по-добре компетентен човек да разясни на детето какво е това сексът и как се прави безопасно. Иначе последиците могат да се окажат доста неприятни.

Пък и тези консервативни родители, които си мислят, че отглеждат херувимчета без сексуални трепети, как още не са скочили на учебниците по биология? Ами да! Защо образователната система ще решава вместо тях кога детето им да учи за половите органи и възпроизводството?!

Но да се върнем на презервативите. Излъчването на порнография у нас е разрешено само през нощта, и то с нужната визуална сигнализация. В този ред – нищо чудно д-р Костов да лобира за продажбата на кондоми само след полунощ и то на лица, вече навършили 18 г. Ами, да… Първо, нали презервативите водят до разврат? И второ, върху кутийките им има порнографски графики, които показват правилното им използване. Пази боже да разбереш как се поставят гумичките върху еректирал член.

Скоро очаквам и още нещо. Да се забрани на семейства да отглеждат домашни любимци, преди децата им да станат пълнолетни. Как ще обясниш на детето поведението на едно разгонено куче? Или сексът е проблем само когато касае хората?

Осъзнавам, че хората като д-р Костов са израснали в табута и лъжи. И може би несъзнателно се опитват да преповторят този възпитателен модел. Но отговорът „малък си още” вече не минава. Ако ти, като родител, докторе, не оправдаеш любопитството на децата, те ще потърсят информация от улицата или интернет. И в двата варианта се крие по-голяма опасност от истината, поднесена от компетентни хора. Точно това, което се случи в предаването на Гала.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки science.howstuffworks.com и asklubo.com)

* ерекция – идва от латински и означава „изправен”.