Направи си сам гривна мартеница

6
Добави коментар
artandblog
artandblog

Време е да помислим за 1 март и традиционно раздаваните тогава мартенички. Всяка година обичам да правя и раздавам ръчно правени мартенички за най-близките ми. И всеки път трябва да са различни, за да има изненада и зарадвани.

Днес имам предложение как сами да си оплетете гривна мартеничка, защото традициите вече не са това, което бяха и мартеничките днес са предимно като гривни от практична гледна точка.

Необходими материали: за целта разбира се ви трябва единствено прежда в бяло и червено и една кука за плетене.

Инструкции:

Започнете с червената прежда като оставите свободен конец с дължина около 10-15 см. – него ще използвате за завързване на гривната. Започнете да плетете синджир с дължина около 15-17 см. В края отново оставете конец с дължина около 10-15 см. за завързване.

Ред е на бялата прежда – и при нея е необходимо да оставите конец с дължина около 15-17 см. за завързване.

В първата бримка на червения синджир изтеглете бяла прежда, направете примка и от нея изплетете 5 бримки.

Извадете куката от бялата прежда, отбройте 5 бримки от червения синджир и промушете в петата му бримка иглата, след това изтеглете през нея бялата примка.

Изплетете от бялата прежда 5 бримки и отново повторете същата процедура – извадете куката от бялата прежда отбройте 5 бримки от червения синджир и промушете в петата му бримка иглата, след това изтеглете през нея бялата примка.

Следва ново изплитана на 5 бримки от бялата прежда и отново промушване. Трябва да ви се получи като тази картинка.

Като стигнете до края процедурата е същата – изплитате си 5 бели бримки и промушвате края на конеца в последната на червения синджир.

Не бързайте да режете бялата прежда, а си оставете конец с дължина около 10-15 см. за завързване.

В готов вид вашата осморка гривна трябва да изглежда така – равни дължини на двата цвята.

Завършете гривната си с конците прежда, които оставихме от двете страни. Започнете с единия край като усучете в различни посоки двата цвята прежда, след това ги хванете заедно в края и преждата сама ще се усуче. Повторете същото и от другата страна. Източник: handmade-nei

Вижте също:

Сподели:

tweet

Tags: Мартеници