Обърната матка – проблем ли е?

18
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Най-общо казано, обърната матка е физиологична аномалия, която се наблюдава при голям процент от жените по света.

За щастие, в повечето случаи тя не е пречка за забременяване, а по-скоро може да е източник на спорадично проявени болезнени симптоми или сигнал за други нередности в организма.

Ето какво основно трябва да знаете за проблема „обърната матка”.

При повечето жени матката е наклонена напред така, че да се намира над пикочния мехур, с тяло насочено към коремната стена. За разлика от нея, обърнатата матка е наклонена назад към таза, в посока правото черво. Така съответно се променя и ъгъла между шийката и тялото на матката. Или казано по-просто, обърната матка е матка, която просто не си е на мястото, изместена е назад или встрани.

Обикновено яйчниците и маточните тръби също са наклонени назад в синхрон с позицията на матката, което обяснява защо едно от оплакванията на жените с обърната матка е болка при секс – всички тези органи се притискат от върха на пениса, което понякога (особено при по-енергичен сексуален контакт) причинява нараняване или разкъсване на сухожилията, обграждащи матката.

Какви са причините за обърната матка?

Основната причина е генетична, т.е появява се с раждането. Обикновено жените разбират, че имат обърната матка при рутинен гинекологичен преглед или взимане на цитонамазка. При много от тях обаче, проблемът може да изчезне с времето – след като организмът достигне зрялост, матката застава в правилната си позиция.

Има други случаи, когато обърнатата матка може да се придобие – след хирургична намеса (която причинява срастване или удебеляване на тъканите), проблеми на репродуктивната система (като ендометриоза или възпаление на таза), наличие на миома (неканцерогенни бучки) и навлизане в менопаузата, когато нивата на хормона естроген рязко спадат (което причинява отслабване на маточните сухожилия).

Обърната матка може да се получи и след раждане. По време на бременността този орган се уголемява, за да побере развиващото се бебе, а сухожилията, които  държат матката на мястото й, отслабват. Така след раждане, тя остава в деформирана позиция.