Марк Твен

6
Добави коментар
Sens-able
Sens-able

 Марк Твен, литературен псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс е американски писател, журналист и хуморист. Най-известен е със своя роман „Приключенията на Том Сойер“ и неговото продължение „Приключенията на Хъкълбери Фин“, често определяно като един от Великите американски романи.

В началото на 20 век Твен е смятан за „най-големият американски хуморист на своето време“, а Уилям Фокнър го нарича „бащата на американската литература“. Години по-късно Ърнест Хемингуей ще напише: „Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин“.

 

Твен е очарован от науката и научните изследвания. Той става близък приятел на Никола Тесла и двамата прекарват много време заедно в лабораторията на Тесла.

 

Твен патентова три изобретения, като едното от тях е заместител на тирантите, а другото историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има самозалепващия се албум за изрезки (изрезките само трябвало да се намокрят преди да се залепят).

 

Книгата му „Един янки в двора на крал Артур“ разказва за пътешественик във времето, който представя модерни технология на Англия от времето на крал Артур. Този тип истории по-късно става шаблонен за научно-фантастичния поджанр Алтернативна история.

 

През 1909г, Томас Едисон посещава Твен в домът му в Рединг, Кънектикът и го заснема. Част от филма е използван в късометражния филм „Принцът и Просякът“ (1909).

 

Пълна библиография на творбите му е невъзможна поради големия брой произведения написани от Твен (често в малко известни вестници) и това, че използва няколко различни псевдонима. Освен това голяма част от речите и беседите му са загубени или въобще не са били записвани.

 

През 1909г, Твен казва:

 „Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишния без съмнение е казал: „Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно“. “

 

Предсказанието му се сбъдва – Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910г, в Рединг, Кънектикът, един ден след най-близото приближаване на кометата до Земята. На 4 декември 1985г, Американската пощенска служба издава пликове „Марк Твен и Халеевата комета“.

 

След двадесет години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…

Тайният източник на хумора е не радостта, а тъгата.

Не отлагайте нищо за утре, ако можете да го отложите за вдругиден.

Никога не бъди точен — губиш много време, докато чакаш другия.

Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти.

Човекът е единственото животно, способно да се изчервява. Впрочем, само на него му се налага.

Човекът, който не чете добри книги, няма предимство пред човека, който не може да ги чете.

Слава Богу, в тази страна имаме три преимущества: свобода на словото, свобода на мисълта, и разумността никога да не ги използваме.

Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета.

Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно.