6 застрашени вида животни и къде да ги видите – тема за Светът – Idi.bg

87
Добави коментар
tao
tao

Застрашените видове животни и растения нарастват като брой, а рискът те да изчезнат е повече от сериозен. Според Червения списък има хиляди животни и растения, които са застрашени, уязвими или критично намалели, като една част от тях могат да се видят само в лаборатории, ботанически градини и зоопаркове. Има обаче няколко животни, които са застрашени като вид, но можете да ги видите в дивия им ареал, а не зад решетките на зоопарка. Можете да се включите в атракция на еко туризъм, за да се насладите на тяхната красота, без да нарушавате начина им на живот и да ги застрашавате. Вижте кои са те и къде можете да им се насладите.

1. Полярни мечки – Чърчил, Канада По брега на залива Хъдзън се намира ‘столицата на полярните мечки’, която може да бъде достигната само по въздух или с влак от Уинипег. За няколко седмици през месеците октомври и ноември белите мечки в региона надвишават по брой населението, което е около 800 човека. Те изчакват студените ветрове да заледят пътеката до арктическите райони, в които се прехранват. С редуциране на ледената шапка на полюса намаляват и възможностите за откриване на храна, затова мечките ровят из кофите на града и понякога си изпросват инжекция с транквилант или билет за мечешкия затвор. Ако отидете в града в този период, трябва да знаете, че шансът да срещнете бяла мечка не е никак малък, особено с техния природен камуфлаж, който ги прави трудно забележими в снега. Ако попаднете на северния звяр не бягайте и не се правете на умрели. Ако искате да видите дивата природа на Севера по-безопасно, можете да се впуснете в разходка в тундрата с транспорт.

2. Морски костенурки – Барбадос Можете да поплувате с костенурките по бреговете на Барбадос. По принцип не се препоръчва да пипате животните, за тяхна безопасност, но понякога няма да имате избор, тъй като костенурките обичат да си играят. Заинтригувани от новите морски обитатели, те могат да ви подхванат отдолу и да се опитат да ви изтикат над водата. Можете да видите и костенурки, които снасят яйцата си, но не трябва да ги безпокоите, тъй като този процес е много бавен.

3. Тигри – Национален парк Ranthambore, Индия За да видите бенгалски тигър в природно обкръжение е истински късмет. Можете да участвате в сафари с джипове, което обикновено може да се види привечер в национален парк Ranthambore. Обикновено обаче ще се върнете само със снимки на питони, птици и маймунки, най-много на пресни следи от тигри, които се спотайват из шубраците. Можете обаче да се окажете свидетели на ловуването на най-голямата котка в света и да я видите да излиза от високите жълти треви на саваната. На свобода са едва четири хиляди животни по цялата планета, а част от тях се избиват за лекарства или изчезват заради изсичането на горите.

4. Носорози – Кратера на вулкана Нгоронгоро, Танзания Тигрите не са единствените застрашени бозайници, които се унищожават заради трофеи. Носорозите често се превръщат в жертва заради роговете, които се използват в източната китайска медицина. От началото на 70те години до началото на 90те на миналия век бракониери избиват 96% от всички носорози на планетата и макар еко активисти да се борят за оцеляването на бозайниците, те все още са застрашени. Можете да видите носорози в тяхната среда в кратера на вулкана Нгоронгоро в Танзания, в южните части на Африка. Образуваният от пропаднал вулкан кратер е долина с много зеленина, в която могат да се срещнат множество животински и растителни представители. Стабилните, бавни и самотни носорози сякаш са излезли от книжка с картинки от праисторията. Още повече, ако ги видите да се разхождат из долината на древен вулкан.

5. Африкански слонове – Национален парк Крюгер, Южна Африка Макар да можете да видите слонове и в кратера на Нгоронгоро, национален парк Крюгер е много по-подходяща дестинация да се наблюдават тези огромни бозайници, чието съществуване е застрашено от човешка дейност. В парка можете да видите стада да тичат покрай акации и чинари, наред с жирафи и биволи. Не е нужно да се доближавате твърде близо, за да разберете колко огромни и опасни са тези животни, избивани заради слоновата кост и като хоби. Африканските и азиатските слонове са еднакво застрашени, а и еднакво опасни, ако усетят заплаха. Те могат да стъпчат човек за минутки с тежест около осем тона.

6. Гигантски панди – Ченгду, Китай

Много по-малко рискове носи приключението в Китай, за да видите пухкавите гигантски панди, които обикновено се грижат за прехраната си с бамбук. Те могат да ви се сторят като огромни плюшени играчки и макар да са мечки, те са вегетарианци и са напълно безопасни. Това е една от причините WWF да ги изберат за свой символ, тъй като те са застрашени от изчезване, но са симпатични и безвредни за човека. Дълбоко в китайската провинция Съчуан можете да ги видите насред дивата природа, а еко активисти се опитват да възстановят отчасти намаляващата популация на пандите чрез развъждане, с генетичен материал от други заведения. В резервата се запазват и бамбуковите насаждения, на които разчитат за прехрана мечките. В дива разновидност в света има две хиляди панди.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 4392 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност