Летен фестивал „Сцена на вековете”, Царевец

1
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

Летният фестивал „Сцена на вековете” е уникален музикален фестивал за опера и балет, който се провежда на открито, на хълма Царевец във Велико Търново. Фестивалът се организира от община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”, с подкрепата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на културата. Той е едно от емблематичните културни събития във Велико Търново.

Първият фестивал е проведен през 1985 г. по повод отбелязването на 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство (1185 г. – 1393 г.). Тогава на Царевец за първи път на открита сцена се играе операта „Ивайло” от композитора Марин Големинов (1908 г. – 2000 г.).

Второто издание на културния форум, носещ вече името „Сцена на вековете”, е през 1987 г. В неговия афиш са включени шест представления на операта „Цар Калоян” от композитора Панчо Владигеров (1899 г. – 1978 г.), два оперни концерта и три представления на балета „Козият рог“ от композитора Красимир Кюркчийски (р. 1936 г.).

След 21-годишно прекъсване единственото по рода си културно събитие в България е възстановено през 2008 г. по повод на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. На 12 септември 2008 г. „Сцената на вековете” преживява своето възраждане с грандиозното произведение на операта „Турандот” от Пучини. За фестивала сред останките на двореца на Царевец е построена специална сцена, висока над 6 метра. Сценичното пространство е организирано в хармония с  автентичната историческа среда, а над 1500 зрителски места са разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква.

Втората вечер от фестивала е посветена на 100-годишнината от рождението на големия български композитор Марин Големинов. Представена е видеопрожекция на фрагменти от неговата опера „Ивайло“, поставена 23 години по-рано за първи път на хълма Царевец. Балет „Арабеск” изпълнява „Болеро” на Морис Равел. Фестивалът е закрит на 14 септември с балетния спектакъл на хореографа Лорка Масине „Зорба гъркът“ с участието на звездите на Националния балет Ясен Вълчанов, Диляна Никифорова, Сара-Нора Кръстева, Никола Хаджитанев, Кирил Иванов.

Над 6000 зрители, от които 2000 чужденци от Чехия, Гърция, Румъния, Полша, Италия и Англия, посетиха спектаклите на „Сцена на вековете” през 2009 г. Четвъртото издание на културния форум се провежда от 7 до 16 август, като в афиша са включени три спектакъла на операта „Княз Игор” на А. П. Бородин и други представления.

В петото издание на „Сцена на вековете” от 30 юли до 8 август 2010 г. Софийската опера и балет в три вечери представи спектакъла „Дон Карлос” от Джузепе Верди. В спектакъла участваха едни от най-изявените български певци – Орлин Анастасов, Костадин Андреев, Венцеслав Анастасов, Бисер Георгиев, Мариана Цветкова, Радостина Николаева, Елена Чавдарова-Иса, Олга Михайлова-Динова и др. Балет „Арабеск” представя спектаклите „Лудо вино”, „Двойственост” и „Болеро” и нова балетна версия на знаменателното произведение на Карл Оpф „Кармина Бурана”.

За първи път в рамките „Сцена на вековете” 2010 г. хълмът Царевец във Велико Търново се превръща и в арена за исторически възстановки от Българското средновековие. В дните на фестивала е пресъздаден средновековен панаир и попътен военен лагер от ХII – ХIV в. с демонстрации на моменти от бита, забавления, средновековна музика, стрелба с лък, езда, фехтовка със саби и бойни умения без оръжие. Съхранените от Средновековието традиции в българските занаяти се представят от майсторите от прочутата Самоводска чаршия във Велико Търново.

По време на фестивала през 2010 г. е осигурена възможност постановките на Царевец да бъдат посещавани от хора с увреждания. За тях Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” осигурява специализиран транспорт от входа на крепостта до подходите за зрителските места. За петото издание на „Сцена на вековете” е пусната онлайн продажба на билети за спектаклите, като чрез интернет са продадени 40% от билетите. 10 000 зрители са посетили спектаклите на Летния фестивал „Сцена на вековете” 2010. 4000 от тях са чужденци от Русия, Румъния, Великобритания, Испания, Германия, Италия, Франция и Япония.

През 2011 летният оперен фестивал ще се проведе от 29 юли до 7 август на откритата сцена на хълма Царевец във Велико Търново. В афиша на „Сцена на вековете” присъстват оперите „Атила” от Джузепе Верди и „Лакме” от Делиб, както и балетните спектакли „Дамата с камелиите” и „Зорба гъркът”. Операта„Атила” от Дж. Верди ще има 3 представления на 29,30 и 31 юли, операта „Лакме” от Делиб ще се играе на 5,6 и 7 август, балетът „Дамата с камелиите” ще има едно представление на 2 август, а балетът „Зорба гъркът” – на 3 август. Билети за спектаклите могат да бъдат закупени пред съда, в театъра, пред Факултета по изобразително изкуство и на входа на крепостта Царевец. По време на фестивала Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” ще осигури специализиран транспорт от входа на крепостта до подходите за зрителските места за хора със специални нужди.