Чудото на фибрите

50
Добави коментар
freemp4
freemp4

Чудото на фибрите

Фибрите са полезни и незаменими. Те са един от най ефективните, здравословни и евтини начини да намалите теглото си. Съдържащите се в храната фибри оказват различно въздействие върху организма.

Но първо да разкажем какво представляват самите те Фибрите (хранителни влакна) са всеки материал от растителен произход, който не се усвоява в тънките черва. Тоест те се не преработват в стомашния тракт на човека напълно. По своята същност са група въглехидрати или техни съединения, притежаващи три основни свойства:
Не се поддават на пълно разграждане от хранителните ферменти, притежават способността да постъпват в дебелото черво в практически неизменен вид и подобряват храносмилането.

Фибрите в храните
Съществуват много продукти, които са с богато съдържание на фибри, както и растения. Те успешно влизат в повечето хранителни режими заради благотворното си влияние върху организма.

Плодове и зеленчуци: особено богати са ябълките, сливите, цвеклото и доматите. Въвеждането им в ежедневното меню ще помогне за нормализиране на храносмилането. Зелени и бобови култури: грах, маруля, кресон, рукола, спанак и т.н. Тези продукти помагат да се намали приема на калории.

Зърнени култури и нишесте: трици, овесени ядки, картофи, царевица, пшеница, ечемик и др.

Структурни влакна: обвивките на фъстъците, соята, ориза. Физиологичният ефект на структурните влакна е различен. Така, фибрите, получени от фъстъчените обвивки помага за намаляване на приема на калории, но получените от соята може да предизвика подуване.

Фибри за отслабване
Фибрите се разделят на два основни вида – разтворими и неразтворими, като оказват различно въздействие на човешкия организъм – общо или местно. За ефективно сваляне на килограми са необходими и двата вида.
Разтворимите фибри представляват група хранителни влакна, притежаващи способността да се разтварят в течното съдържание на стомаха и изпълняват ролята на пребиотици, тоест подпомагат функционирането на собствената полезна микрофлора, като повишават местния имунитет. При попадането им в стомаха образуват гел и лесно ферментират от бактериите в дебелото черво.

Неразтворимите фибри са група хранителни влакна, които не се разтварят в стомашния тракт. Съответно, те не ферментират от бактериите в стомашната флора. Те „работят“ в стомаха само локално – тя стимулира перисталтиката и намалява времето за преминаване на храната през храносмилателния тракт.

Смята се, че хранително меню богат на неразтворими фибри понижава вероятността за развитие на новообразувания в червата, премахва запека и понижава кръвното налягане. Най-богати на неразтворими фибри са целите зърна пшеница, кафявия ориз и амаранта.

Основни типове фибри
Целулоза – основен компонент на всички растителни клетки. Често под названието „фибри“ имат предвид именно целулозата.

Хемицелулоза – полизахарид, сподобен да задържи водата и да се свърже с йоните на тежките метали в дебелото черво. Хемицелулозата преобладава в зърнените и бобови храни.

Лигнини – органични съединения, които се съдържат в огромни количества в триците.

Пектини – сложен комплекс полизахариди. Тези хранителни влакна, на първо място са прекрасни сорбенти: те са способни да се съединят с радионуклеидите, солите на тежките метали (живак, олово, стронций), а след това да ги изведат от организма по физиологичен път.

Съществуват и още други типове фибри, но те са по-малко разпространени и влиянието им върху човешкия организъм не е напълно изучено.

Козметиката.com