Озеленяване и поливни системи

4
Добави коментар
cecovili
cecovili

Перенни / многогодишни / цветя подходящи за озеленяване на градини.

Перенните цветя са многогодишни растения без вдървенели стебла, чийто надземни части отмират през зимата и на пролет отново израстват.

вечнозелени храсти, листнодекоративни растения, градински цветя, цъфтящи храсти, билки и подправки, почвопокривни храсти, декоративни дървета, увивни растения.

Перенните са едни от най-интересните и разнообразно цъфтящи растения в двора. Техния недостатък е, че през няколко месеца в годината нямат цвят и листа.

Въпреки това градина с обилно цъфнали перенни е незабравима гледка. Характерен пример за такива градини са английските цветни бордюри. Заедно с едногодишните цветя многогодишните са основен източник на цъфтеж. Тяхното предимство е, че пестите средства и труд за ежегодно засаждане на разсади. При озеленяване на градини тяхното  приложение е в лехи, цветни и смесени бордюри, както и в дървесно храстовите композиции.

Макар и да живеят само няколко години, те много лесно се размножават от семена и вегетативно, и така се запазват в градината.  Някои видове често се само засяват чрез семена, а другия лесен начин е чрез разделяне на туфите и издънките. Засяването на семената и разделянето на туфите трябва да става на есен или рано на пролет.

Разнообразието на многогодишните цветя наистина е голямо, има растения от два метра до няколко сантиметра височина, цветовете са във всякакви багри, а съцветията на ралицата, лупинуса и напръстника могат до надхвърлят 50 см дължина.

На снимките са представени следните декоративни растения : божур, иглика, рудбекия, гайлярдия, равнец,  кандилка, хемирокалис, ралица, лупинус, астилбе, кампанула, кореопсис, напръстник, ведрица, хоста, астра, шибой и салвия.

Слънчеви места обичат гайлардия, рудбекия, равнец, кореопсис, астра, шибой и напръстник, на полусянка засейте божур, кандилка, ралица, лупинус, кампанула и салвия. На сенчести места може да използвате иглика, хемирокалис, астилбе, ведрица и хоста.

Многогодишните цветя започват да цъфтят след средата на пролетта, обикновено по месец два. През цялото лято има цъфтящи чак до късна есен, когато цъфтят някои астри и хризантеми.

При поддръжка на градини с перенни  цветовете може да се оставят, за да се събират семена. През есента почвата се почиства от мъртви растителни части и се оставя окопана и рохка. Това е първия момент за разделяне на туфи и засяване на семена. Преди зимата коренищата на по деликатните видове може да се мулчират, а някои да се извадят и съхранят на топло. На пролет може да се продължи с размножаването и не се бърза с прекопаването докато не се появят новите стебла.

Перенните са любими цветя на много градинари, и са задължителни при озеленяване на цветни градини.

Всички статии с етикет декоративни растения.

Върни се на начална страница.