Хай-тек селска къща в 10 прости стъпки

1
Добави коментар
bgreal
bgreal

24 Февруари, 2012 г. – 15:36, Коментари – 1

Размечтали сте се за истинска селска къща, но снабдена с всички удобства на цивилизацията? Испанските архитекти Ábaton предлагат изпитана рецепта, как може да стане това, чрез пленяващия си проект в областта Екстремадура, който създават за свои клиенти, иначе живеещи в големия град:

1. Идете в дълбоката провинция, в планината, по възможност – в някое съвсем затънтено, но живописно място. Родопите или Странджа са добри отправни точки у нас.

2. Задължително ще се натъкнете на поне една изоставена къща или плевня, но идеалната е тази, която е на поне 70-80 години, знаете ги – с гредоред, измазани с хоросан, някои пред разпадане. Ако е строена от камък си е цяло откритие, както е в примера тук. Купете къщата от невярващия на очите си собственик.

3. Допълнителни бонус-точки се дават, ако къщата разполага с голям прилежащ терен и ако наблизо или още по-добре през нея тече вода.

4. Сред богатия избор от строителни материали заложете на естествените – камък, дърво, хоросан.

5. Укрепете сериозно къщата и я достройте по ваш вкус.

6. Избийте няколко неносещи стени, за да получите просторни и светли помещения.

7. Разширете отворите на прозорците или направо избийте нови, за да поставите френски прозорци, чрез които да вкарате колкото се може повече естествена светлина.

8. В интериора смело смесвайте стилове и материали, така че в крайна сметка да получите дома, в който можете хем да се чувствате уютно, хем да не се притеснявате да поканите приятелите си-модни дизайнери, например.

9. Понеже по-горе споменахме течащата вода – включете я в живота си и в буквален, и в преносен смисъл – като направите ефектен водопад във вътрешния двор и басейн отстрани.

10. Използвайте водата и слънцето като съюзници в борбата срещу вездесъщите енергийни монополи – монтирайте фотоволтаични панели и малки водни турбини, които да ви осигурят цялата необходима за домакинството електроенергия.

Това е – вашето антистрес убежище е готово. Далеч от шума, смога и задъхания ритъм на големия град.

via