Вестник „Старият Мост“ – Новините от Свиленград, Любимец и региона

1
Добави коментар
korben
korben

Багер е прокопал два процепа, единият около 4 метра широк

Реката отново вдига нивото си

Багер е прокопал дигата до Белия бряг на Марица, убеди се на място екип на вестник „Старият мост“ в събота след подаден сигнал от зеленчукопроизводител наблизо. Издълбани са два процепа до бившата помпена станция откъм левия бряг, единият от които широк около 4 метра, а другият по-малък. Ако реката отново повиши нивото си и излезе от коритото, ще залее цялата Канаклийска ува.

 

Ще пострадат зеленчукови и овощни насаждения и площи с житни култури. При по-голяма вълна може да се залеят и т. нар. свинарници по пътя за Момково в близост до Свиленград. Рохката пръст и пресните следи от гуми показват, че е копано скоро. Каква е целта и кой е прекъснал защитния вал засега не е ясно. Областният управител Ирена Узунова, с която се свързахме, обеща веднага да проучи случая. Междувременно в Хасковска област отново бе свикан кризисният щаб, след като язовири и реки рязко вдигнаха нивото си заради обилното снеготопене. Квартал Болярово в областния град бе залят с вода, пътят Пловдив – Хасково бе затворен заради наводнена отсечка. От областния кризисен щаб предупредиха кметовете на Харманли, Любимец и Свиленград за нова опасност от наводняване . По дигата до Капитан Андреево превантивно започна поставянето на чували с пясък.

На следващия ден /неделя/ от областния кризисен щаб съобщиха, че дигата до Белия бряг на Марица е прокопана от „Напоителни системи“ ЕАД умишлено преди възстановяването на скъсаната откъм десния бряг дига /откъдето се наводни кв. Гебран/, за да се гарантира строителството и не се стигне до повторно наводнение на града при евентуален нов прилив на реката. От държавната фирма обещали при първа възможност да запушат отворите, тъй като вече е възстановено защитното съоръжение по десния бряг. Засега обаче не се налагало това да стане спешно, понеже нямало никаква опасност Марица да вдигне нивото си и да излезе от коритото.

СМ