Изкуството като начин на живот – Място за изкуство, култура и лично творчество

12
Добави коментар
sunnyjobs
sunnyjobs

„Всичко се решава преди детската градина“ – книга за необятния потенциал на невръстното дете

Литература

Сряда, 18 Март 2015 15:59
Вдъхновен от музикалния педагог Шиничи Сузуки и работата му с малки деца, господин Ибука създава Асоциацията за ранно развитие и написва една книга за необятния потенциал на невръстното дете – „Всичко се решава преди детската градина“. Днес тази малка книжка се е превърнала в полезно ръководство за родители от цял свят, решени да дадат добър старт в живота на своите деца. На простичък и ясен език Масару Ибука разяснява важността на първите три години от живота на човека, за да се формира той като успешна и завършена личност; набляга върху ролята на родителите и колко необходимо е те добре да осмислят действията и възпитателните си методи през този основополагащ период; посочва най-честите грешки, които се допускат несъзнателно, но затова пък впоследствие могат да окажат решаващо влияние върху живота на децата; дава насоки за това как музиката, изкуството, спортът и най-вече пълноценното общуване правят жадните за нови знания малчугани по-силни, по-съобразителни и по-добри, а защо не и бъдещето ни по-светло.
 

Националният туристически клъстер организира фестивал за туризъм и забавления „Българският пътеводител“

Фестивали

Вторник, 17 Март 2015 17:51
 

С „Малко театрален концерт“ Мая Новоселска и Антони Дончев откриват четвърти сезон на „Камерна сцена Пловдив“

Музика

Вторник, 17 Март 2015 13:43
 

„Силата на ума“ от Джеймс Борг

Литература

Сряда, 11 Февруари 2015 19:00
„Силата на ума“ е свежо и провокативно четиво, което ще те поведе по невронните пътеки на твоя мозък, за да ти покаже как да установиш контрол върху своето мислене и да моделираш бъдещето си. Необходимо е да идентифицираме деформираните мисловни  модели, за да се преборим с тях, убеждава ни авторът. Ако се научим да управляваме въображението си, то може да ни тласне към успех във всички сфери на живота. Целта на тази книга е читателят да научи повече и за начина, по който функционира човешкият мозък, както и за особеностите на самия умствен процес.Джеймс Борг е практикуващ психолог на работното място и бизнес консултант в областта на междуличностните умения и мениджмънта. Кариерата му обхваща реклама, продажби, маркетинг, журналистика, психология на работното място. Автор е също така на бестселърите „Езикът на тялото” и „Изкуството на убеждаването”, преведени по цял свят. Със „Силата на ума” Борг успява да ни убеди, че не подсъзнанието, а съзнанието може всичко, стига да установим контрол върху вътрешните си съпротиви.
 

„Несломен“ на Анджелина Джоли с премиера на 27 февруари

Стоп кадър

Понеделник, 02 Февруари 2015 18:26
Носителката на „Оскар“ Анджелина Джоли е режисьор и продуцент на „Несломен“, епична драма, проследяваща невероятния живот на олимпийския и военен герой Луис „Луи“ Замперини (Джак О’Конъл). Той, заедно с двама други членове на екипажа, оцелява на сал в продължение на 47 дни след почти фатална самолетна катастрофа по време на Втората световна война, но е пленен от японския флот и е изпратен във военнопленнически лагер.Създаден по адаптация на ползващия се с огромна популярност роман на Лора Хиленбранд „Сийбискит: американската легенда“, „Несломен“ представя на големия екран невероятната и вдъхновяваща история на Замперини за издръжливостта и силата на човешкия дух.Заедно с О’Конъл във филма участват Домнъл Глийсън и Фин Уитрок – летците Фил и Мак, с които Замперини прекарва няколко опасни седмици на сал в Тихия океан – а също Гарет Хедлунд и Джон Магаро като военнопленници, които създават неочаквана дружба в затворничеството си; Алекс Ръсел като брата на Замперини Пийт и японският актьор Мияви с неговия дебют в англоговорящ филм като бруталния надзирател в лагера, известен на хората само като „Птицата“.
 

Поетичната история на любовния триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев

Литература

Понеделник, 02 Февруари 2015 17:15
Две вечни съперници в литературата и живота – такива са най-големите български поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе. И двете преживяват шеметни авантюри, гибелни раздели и блестящи успехи, като любовните им истории имат по-голям размах и от най-бурните Шекспирови драми. Поне петима мъже делят двете, но голямата им любов е литературният критик и университетски професор Боян Пенев. Историята на този любовен триъгълник е в центъра на книгата „Обич безумна и свята“, която излиза в навечерието на празника на влюбените. Тя се вписва в традицията, установена от Издателска къща „Персей“ и продължаваща вече 11 години – за 14 февруари да се появи нова книга, която събира шедьоврите на световната и българската поезия („Обичам те“, „Да те жадувам“, „Светът е за двама“, „Само за теб“) и разказва чрез стихове драматични любови (Пенчо Славейков и Мара Белчева, Яворов и Мина, Лора и Дора Габе, Дебелянов и неговите музи, Евтим Евтимов и Петя Йорданова).
 

„Синята брада“ – екстравагантна интерпретация на приказката на Шарл Перо от Амели Нотомб

Литература

Вторник, 06 Януари 2015 14:09
Сатюрнин Пюисан, млада университетска преподавателка, търси изгодно жилище под наем и се нанася в дома на испанския аристократ със зловеща репутация дон Елемирио. Злите езици говорят, че по подобие на Синята брада, богатият благородник избивал любопитните си жени, дон Елемирио убива наемателките, които се опитват да влязат в изрично забранената от него стая. Но ето че донът се влюбва в Сатюрнин, двамата водят дълги разговори и пият искрящо шампанско. Любопитна, но многозначителна подробност: дон Елемирио е обсебен от цветовете.Какво е цветът? Усещане, предизвикано от светлината. Може да се живее и без цветовете. Далтонистите виждат само в черно и бяло, но не са по-малко информирани от останалите. За сметка на това са лишени от една основна наслада. Цветът не е символ на удоволствието, той е самото удоволствие. Това е дотолкова вярно, че в японския език „цвят“ може да бъде синоним на „любов“.