Лек срещу сенна хрема и алергии!

27
Добави коментар
bulpete
bulpete

Вече близо 13 години имам сенна хрема. Знам, че не е „болка за умиране“ и че всяко четвърто дете в България страда от някаква форма на алергия. Но, точно затова ме притесняваше и учудваше парадокса. Как с напреднала медицина и технологии още не се е намерил лек за сенната хрема?! Аз ли не бях проверил алтернативни лечения или просто няма спасение?

До преклонна възраст ли щях да страдам всяка година в края на месец април и началото на май? Трябваше ли да се примиря със зачервените очи, течащия нос и кихането по 4 – 5 пъти последователно?

Добре, че беше колегата от офиса М.В. (Забранила ми е публикуването на информация за нея в интернет и затова само инициалите увековечават приноса й за моето здраве). Посетила алерголог и след видимо подобрение, ми препоръча да си направя тест.

В София има няколко места за качествени тестове с алергени. Еднин от вариантите е Военно Медицинска Академия (Клиника по Дерматология).

Друг вариант е в Алитера Мед, където аз си направих тест при д-р Стелиана Краева (в миналото е била във ВМА).

Тест с убождане на кожата (прик тест). Това е един от най-старите тестове за алергия, който продължава да бъде с най-висока чувствителност. Той определя наличието на специфични IgE антитела в кожата спрямо поемани при вдишване алергени, вкл. акари от домашен прах, полени, котешки и кучешки пърхут, но може да се използва и за тестуване на алергия спрямо хранителни вещества, инсектни отрови и лекарства. Положителен резултат се отчита при подуване и зачервяване на кожата с определен радиус. Каква е причината за сенната хрема? Свръхчувствителност към полени на

5 вида треви: обикновена ежова главица, обикновена миризливка, райграс/ глушица, ливадна ливадина, ливадна тимотейка

4 вида житни разстения: посевен овес, пшеница, царевица, ечемик

Какво представляват полените?
„Поленът“ е прашецът на цъфтящо растение. Растенията произвеждат семенца, невидими с просто око, които вятърът разпръсква или насекомите разнасят. В топло и сухо време полените насищат въздуха в такава концентрация, че предизвикват алергии при чувствителните към тях хора. Достатъчни са средно от десет до двайсет поленни семена на кубически метър въздух. Дъждът „смъква“ полените на земята и намалява разпръскването им от растенията.

Известни са три големи периода на поленизация.
Първият е периодът на цъфтенето на дърветата. Най-разпространените полени на дървета по нашите географски ширини са тези на лешника, брезата, клена и тополата.
Вторият период е периодът на житните растения. По време на цъфтежа им може да се получи концентрация от 100 до 500 поленни семена на кубически метър въздух! Те идват от поляните, където растат троскот, метлица, лисича опашка, както и, разбира се, от ливадите с райграс, нивята с ръж, овес и пшеница. Третият е периодът на растенията, към които спадат живовлека и копривата.

Лечението
Сенната хрема е най-благоприятна за лечение. То се провежда със съответния алерген – или дървесен полен, или групов тревен алергоид от българските алергени, които дават голям ефект. При използването на алергените по време на лечението, се образуват антитела, които блокират полените. Задължително е лечението да започне навреме, за да се подобри състоянието на болния и да се предотвратят възможните усложнения.

„Навреме“ означава в края на есента или в началото на зимата. Така за период от 4 – 5 месеца тялото има време да придобие защита преди цъфтежа на полените.

Имате избор между лечение чрез инжекции или впръскване на спрей под езика. И в двата случая – лечението е интензивно. Спира се само по време на периода на цъвтежа и през лятото. За видими резултати трябва да се изчакат поне 2 – 3 години. Някои пациенти са били излекувани едва на петата година.

Още един избор: между български лекарства (които са по-евтини) и френските на Stallergenes. Аз се доверих на френския опит и от зимата на 2007 си впръсквам лекарство, което се казва Staloral 300. Кутийката, която виждате струва 134 лева и свършва за около 6 седмици.

Резултати до зимата на 2008

След тестовете в началото на декември се оказа, че нямам промяна спрямо житните култури. Но реакцията към тревите се е подобрила с почти 25%!

Сигурно затова и през пролетта почувствах подобрение. Предишните години поне две седмици съм бил „неразположен“. През месец май на 2008 година отново се появиха неприятните симптоми, но след 5 – 6 дни всичко отмина!

Публикацията е отворена за коментари и предложения!

Какъв е вашият опит с алергиите?

Още по темата:

Във форум на Dir.bg

Във форум Bulgar-bg.com

списание Моето дете

Лекар.бг

EWOPHARMA