Издаване на ПИК от НОИ

4
Добави коментар
milena
milena

Персонален Идентификационен Код – ПИК – издава се от НОИ. С него може да проверявате дали болничните са Ви обработени, и на база каква сума се изчисляват.
Издаването на ПИК става само лично, като удостоверявате с лична карта, че сте Вие.
Стая номер 106 на първия етаж в дясно. Избягвайте часовете между 12 и 13 – обедна почивка имат и не са от най-услужливите, да Ви приемат ако отидете в тези часовете.
Попълва се молба на място и веднага Ви се издава ПИК-а.
С ПИК-а може да направите справка за внесени осигуровки, на каква сума, от коя фирма и т.н. включително и за справка за болничните и сумите които са изплатени. Там не получавате справка за сумата, която ще Ви бъде изплатена, а сумата върху която се изчислява Вашето обезщетение.
Справката може да я правите онлайн, през сайта на НОИ. Отивате на СПРАВКИ, и от там на „Справка за социално осигуряване“. След като въведете ЕГН-то и ПИК-а, ще видите таблица с месеци, фирмата, която е внасяла осигуровките и сумите.
Ако таблицата Ви е празна, или в първата колона не пише номера на месеца за който искате да си направите справка, означава, че болничните или още не са внесени, или не са обработени. Ако е минала датата на която по принцип фирмата Ви е изплащала заплатите, повече от 1 седмица, по-добре се свържете със счетоводството на фирмата в която работите, за да разберете дали изобщо Ви е внесен болничния лист.
И още една подробност, ако взимате заплата на 15-то число, имайте предвид, че това е заплатата за миналия месец. Т.е. на 15 юни ще Ви бъде внесен болничния, който сте им дали на 5-ти май примерно. Много малко фирми внасят болничните в НОИ преди да дойде времето за заплата и обработка. Което значи, че няма как да си вземете парите по-рано, ако не са внесени.

Етикети/Тагове: НОИ, бременност, здравно осигуряване, майчинство