“Социалните мрежи за мен са еволюция в три стъпки.” Стамен Стаменов

5
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

1. Представи се с няколко думи за читателите на socialevo.

Казвам се Стамен Стаменов. Семеен. Роден през 1978г. Живея в София и обичам животните и Онлайн/Офлайн търговията и бизнеса чрез Интернет. Управлявам Първи Български Зоопортал и приближените към него проекти. Много обичам своето Цуфце (съпругата ми).

2. Можеш ли да обясниш какво за теб представляват социалните мрежи?

Това е обширен въпрос…, но да опитам да разкажа/опиша. Те са чиста проба инструмент, хората разбират енергията, която се движи в тях, ако я облечем в метафори. Ето моята метафора: “Всеки инструмент – предмет, от който, чрез който майсторът/творецът произвежда нещо, има характер и се използва в определена ситуация. Говорим за сандък от инструменти – това са социалните мрежи”. За да почнете да ги ползвате, трябва да преминете през:

– чирак – калфа – майстор/творец

Чиракът си казва: “Аз имам бизнес и искам бизнесът ми да е в социалните мрежи. Той просто прави нужните акаунти, работи една седмица; един месец и му омръзва”. Казва си: “Социалните мрежи не струват. Те са боклук и ми губят времето.”

Калфата си казва: “Аз осъзнах от избягалия чирак, че наистина ще загубя доста време, докато се науча да владея бизнеса си в социалните мрежи. Ще продължавам да се уча прилежно и ще използвам всички инструменти от сандъка с инструменти.”

Майсторът си казва: “Аз бях чирак – осъзнах, че трябва да ценя времето си. Аз бях калфа и осъзнах, че трябва да се науча да ползвам всички инструменти в сандъка и да познавам характера им.” Време е да наема друг майстор и аз да се грижа за бизнеса си, а той за бизнеса ми в социалните мрежи. Но бизнесът ми е малък, ще опитам и сам….. ще контактувам и с други майстори. Ще чакам бизнесът да се разрасне и да предам поста си на специализирани майстори в социалните мержи.

Стигнете ли до тези изводи, ще осъзнаете, че времето ви е пари!!! Времето в социалните мрежи също е пари!!! Само този, който е на ниво чирак, си мисли, че социалните мрежи са създадени да го забавляват. Това е така…., докато не станеш майстор.

Социалните мрежи за мен са еволюция в три стъпки.

3. Може ли Facebook да умре и какви ще са причините за това?

Всичко може да умре в интернет. Нищо не е застраховано – това важи и за офлайн света. Въпросът е какво да направи, за да не умре. Дарвин е казал: “Не оцеляват най-силните, а най-приспособимите”. Facebook трябва да се приспособи към таргетираната му аудитория. Според мен трябва да спре да я обобщава с един “Капак – Похлупак”. Ако майките във Facebook са Х милион потребители и те поискат да има Facebook за майки и бременни – тоест социална мрежа в социалната мрежа – Марк трябва да се подчини. Деленето на подобщества в едно общество е като квартала на Арабите; Африканските култури; Евреите и т н…… събират се в една общност/квартал и общуват още по-силно. Аз не вярвам това да стане, но ако стане, Facebook ще направи цели държави зависими от него – общества и култури. Защото ще даде на много хора спокойно общуване и контрол над общността. Контролът е важен, защото спама и др. фактори вече отблъскват хората …. като грипа, но няма как да се ваксинираш. Може и да греша, но от практичен опит знам какво е даден кръг/таргет група от потребители на твой проект да кажат: “Искаме да пуснете/направите еди какво си, защото имаме нужда да се забавляваме и да общуваме по-правилно и да увеличим удоволствието си от общуване…..”

4. За какво трябва бизнесът да използва социалните мрежи?

Накратко ще използвам една дума: “ДИАЛОГ” за мен си остава сложна дума, но в нея се крие всичко. Има ли диалог в една социална мрежа между бизнеса и мрежата, има всичко. Диалогът прави контакт с всеки акаунт във всички социални мрежи, където се е установил бизнесът – ражда се втората важна дума, която е водещ елемент в социалките – ТРАФИКЪТ. Малко хора разбират и си представят трафика. Ако преминете през трите стъпки на еволюцията, ще знаете какво е точно трафикът. Но аз обичам да използвам супер сериозни и точни метафори – ето още една: “Представете си, че сте си купили земя/терен на 10 метра от началната спирка и също така крайна спирка на градския транспорт. Но не за една линия. Поне 10 линии идват и си отиват на всеки час – говорим за поне 500-1000 човека на всеки час. Подписвате договор с общината и ремонтирате спирките на това място – поемате инициативата и насочвате тези хора към магазина си. Оборотът ви скача с над 60%. Само защото хората вече правят асоциация със спирките и магазина ви. Почват да го посещават и да купуват хляб и мармалад, и т. н. ….”. Вие само трябва да сте честни и отговорни към тях…..хората от спирката. Те са примерът ми за трафика в интернет, който насочвате към бизнеса си………..

5. Ако трябва да избираш, кое би избрал за своя бизнес в България и защо? Facebook, Twitter или LinkedIn?

Facebook (For my business) – диалогът е светкавичен. Трафикът е супер бърз – ако съдържанието ви е подбрано и структурирано правилно. Просто скачате в една река от трафик и диалози….. правите бизнес в самата мрежа. Офисът ви е самата мрежа….. и всички го знаят това!

Twitter – е още по-бърз трафик. Участват малко елементи в трафика, но таргетът на хората е по-сериозен. Няма деца и малолетни…тесен кръг от сериозни хора. И нормални хора има де, но са плахи

LinkedIn – не съм много запознат. Но ако търся контакти, ще ги търся там….. макар ако един бизнес съществува навсякъде, то откриването му ще стане в първата социална мрежа, която ви попадне/търсачката.

6. Финални думи и пожелания на читателите

Читатели в Интернет има много. Искам да им пожелая от читатели да станат: “Чирак/Калфа/Майстор/Автор”. Това обаче ще е възможно, ако имат нужда от еволюция. Аз вярвам, че един бизнес, ако не еволюира ежедневно – той умира. Четете и еволюирайте чрез интернет………

Facebook

Google+

Twitter

Linkedin

инж. Евгени Йорданов е web manager в Webfiniti. Изпълнява ключови проекти за едни от най-големите специалисти на световно ниво в SEO областта – SEOmoz (US), Distilled (UK) и др.
Той е SEO автор за най-голямото браншово списание в България – Списание .Net
Евгени е създател на най-големия бързоразвиващ се реурс за SEO към момента в България – SEOптимизация, както е и създател и администратор на най-популярната Facebook група сред колегите от бранша – „Маркетинг и Уебмастърство“.