Flickr показа на Pinterest среден пръст

7
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

От днес социалната мрежа за снимки, Flickr, обяви, че е поставила код, който ограничава “пинването” или споделянето на снимки от сайта в социалната мрежа Pinterest. Това решение на ръководството на Flickr е взето с идеята да бъде предпазено авторското съдържание на потребителите. Още в петък зад сайта на Flickr се е настанил удобно do-no-pin код, който спира и ограничава “пинването” на авторските произведения. 

“Само снимки и произведения, които позволяват от авторите да бъдат споделяни в социалната мрежа, ще могат да бъдат пинвани от потребителите. Ако обаче това е ограничено, то вие няма как да споделите дадена снимка в Pinterest.” – споделя представител на Flickr. 

Подобно ограничение идва много навреме, за да се види за пореден път, че подобни ограничения са във вреда не само на авторите, но и на самите потребители. Разбира се, авторските права са винаги на първо място и всеки е в пълното си право да защити своята работа. Фактът обаче, че потребителят е публикувал своя информация или снимка в интернет пространството според мен автоматично казва – ето, аз давам това на публиката. Защо качваме информация и снимки в интернет, ако не позволяваме да се споделят? Каква е идеята ни? Да се видят от потребителя – ще кажете вие. Но как потребителят да стигне до тях.

Другата проблемна точка според мен е, че подобни решения като тези, взети от социалната мрежа Flickr, ограничават до голяма степен потока на информация в места като Pinterest. Това отслабва донякъде атрактивността и силата на Pinterest, а ние знаем, че идеята там е ясна – снимка, линк и инфо. Сами преценете дали това решение е положително, или отрицателно. 

Теми: FlickrPinterestснимкисоциални мрежи

Facebook

Google+

Twitter

Linkedin

инж. Евгени Йорданов е web manager в Webfiniti. Изпълнява ключови проекти за едни от най-големите специалисти на световно ниво в SEO областта – SEOmoz (US), Distilled (UK) и др.
Той е SEO автор за най-голямото браншово списание в България – Списание .Net
Евгени е създател на най-големия бързоразвиващ се реурс за SEO към момента в България – SEOптимизация, както е и създател и администратор на най-популярната Facebook група сред колегите от бранша – „Маркетинг и Уебмастърство“.